U Galeriji Sonje Bikić umjetnici slavili Vaskrs: Jaja od porcelana, heklane žice i svile čuvaju tradiciju

Aleksandra Madžar
U Galeriji Sonje Bikić umjetnici slavili Vaskrs: Jaja od porcelana, heklane žice i svile čuvaju tradiciju

Galerija Sonje Bikić tradicionalno svake godine uoči velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa na poseban način uređuje prostor u duhu praznika.

Ove godine umjetnici su priredili neobičnu postavku unikatnih jaja i čuvarkuća izrađenih od različitih materijala od strane više autora, uz stalnu postavku galerije. Svoju kreativnost, originalnost na jajima od porcelana, heklane žice, svile, voska i još mnogo iznenađujućih tehnika pokazale su akademske slikarke Biljana Gavranović i Dragana Krecelj, akademska grafičarka Ljubica Janjetović i slikarka na svili Helena Mijatović. Postavkom je najavljen i Proljetni sajam rukotvorina, koji će biti održan u Parku “Petar Kočić” između 13. i 20. maja ove godine. Veći dio učesnika događaja Vaskršnje postavke u Galeriji Sonje Bikić učestvovaće i na Proljetnjem sajmu rukotvorina. Izložbu je otvorila odbornica u Skupštini grada Snežana Kutlešić-Stević, dok je stručno mišljenje o izložbi sa prisutnima podijelila istoričarka umjetnosti Ljiljana Perduv-Misirlić.

Akademska slikarka, umjetnica Biljana Gavranović, i prošle godine je učestvovala na izložbi i uvijek pripremi zanimljive radove, a posjetiocima su se mnogo dopala njena jaja od keramike. Istoričar umjetnosti Ljiljana Perduv-Misirlić naglašava da je svaki od kreativnih učesnika na svoj način u izabranoj tehnici pokušao da izgradi spomenik vaskršnjem jajetu - simbolu nade i vaskrsnuća, odnosno rađanju novog života.

- Izložena jaja su od trajnog materijala, umjetnički obrađena tehnikom slikanja, dekupažom, modeliranjem u keramici i porcelanu, oheklana ili obučena u svilene tkanine i namijenjena su kao trajni poklon. Svaki autor je jaje obradio u svojoj zamisli i tehnici, oslanjajući se više na umjetnički pristup nego na tradiciju. Korišćenjem kreativne inovativne dekoracije jaje u rukama umjetnika i talentovanih osoba postaje malo umjetničko djelo koje parira minijaturama - primjećuje Perduv-Misirlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana