U Banjaluci predstavljena izložba “Povratak u svijet iluzije”

Srna
U Banjaluci predstavljena izložba “Povratak u svijet iluzije”

BANjALUKA - U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je predstavljena izložba “Povratak u svijet iluzije”, koja ruši stereotipe i promoviše učenje kroz otkrivanje i neposredan kontakt s naučnim izazovima.

Cilj izložbe autora Sanje Pupac i Ivane Pandžić, koju će od sutra moći da vide i građani, jeste da razbije predrasude o posjeti muzejima i privuče mlađe generacije, podstičući ih na interakciju sa eksponatima, kao i na istraživanje stalne postavke Muzeja.

Direktor Muzeja Srpske Miladin Savić rekao je novinarima da je ova izložba, samo pod nazovom “Otključaj svijet iluzije i nauke” otvorena prije dvije godine na Dan grada Banjaluka - 22. aprila, te da je izazvala opšte oduševljenje u gradu Banjaluci, Srpskoj i BiH.

On je dodao da je tu izložbu vidjelo više od 17.000 posjetilaca.

Savić je pozvao građane da posjete izložbu, koja je zabavna, ali i poučna.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je Spasovdan prilika da se pozdravi povratak instutucija kulture na živu scenu.

“Nakon tri mjeseca kada su institucije kulture imale samo onlajn programe, ovo je praktično prvi događaj otvoren za publiku u našem gradu i pozivam građane da posjete ovu izložbu”, rekao je Radojičić.

On je izrazio nadu da će se i ostale institucije ponovo vraćati u život i ponuditi građanima različite sadržaje.

“Još nisu dozvoljeni koncerti, predstave, veća okupljanja, ali Muzej Srpske i Narodna univerzitetska biblioteka već mogu da rade i radujem se svemu novom što će nam biti predstavljeno. Vjerujem da banjalučka publika željno očekuje različita događanja”, rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, večerašnji događaj i postavka “Povratak u svijet iluzije” nastavak je veoma posjećene i popularne izložbe, tako da je to razlog više da se dođe u Muzej Srpske.

Pandžićeva je rekla da je ova izložba nastavak izložbe od prije dvije godine, dodavši te da je koncept isti.

“Igramo se sa optičkim iluzijama, igramo se sa našim poznavanjem semih sebe i svojih čula i koliko ne možemo da vjerujemo onome što naše oči vide”, navela je ona.

Sanja Pupac je istakla da su se u Muzeju ove godine malo više fokusirali na to “uslikaj se i okači na društvene mreže”, odnosno promociju Muzeja i onoga što je urađeno.

“S obzirom da omladina teži tome i u Muzeju smo išli u korak sa trendovima i tome se prilagodili”, naglasila je ona.

Portparol “M:tela” Milica Kondić rekla je da je ova kompanija kao sponzor podržala izložbu s obzirom da su kultura i umjetnost važan stub svakog društva.

Prema njenim riječima, “M:tel” kao društveno odgvorna kompanija želi da podrži što više događaja iz oblasti kulture.

Predstavljanju izložbe prisustvovala je i pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana