U Banjaluci otvorena izložba “Slike iz podzemlja: likovi Dostojevskog”

Srna
Foto: Srna

BANJALUKA - U Banjaluci je večeras otvorena izložba “Slike iz podzemlja: likovi Dostojevskog” NjJegovog preosveštenstva vladike zapadnoameričkog Maksima, u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ministara u Vladi Srpske i brojnih ličnosti iz javnog i društvenog života Srpske i građana.

Govoreći o izložbi slika, kojom se obilježava 200 godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, jednog od najvećih svjetskih književnika, Dodik je rekao da lik i veliko đelo ruskog pisca niko ne može da eliminiše iz kolektivnog sjećanja ove civilizacije.

Dodik je istakao da ova širom svijeta predstavljena izložba poručuje da bi se trebalo vratiti u vremena opjevana likovima ruskog pisca, a sve da bi se čovječanstvo upoznalo sa snažnom i velikom ruskom kulturom koja je obilježila prošla vremena.

“Mi ovo izložbom pokazujemo privrženost stvarnim umjetničkim i trajnim vrijednostima koje nikakve zabrane ne mogu da eliminišu iz kolektivnog sjećanja”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci prilikom svečanog otvaranja izložbe “Slike iz podzemlja: likovi Dostojevskog”.

Vladika Maksim je rekao da likovi Dostojevskog privlače pažnju svih generacija, te da je on u svom đelu i radu pokazao da je vjerni svjedok ljudskog postojanja, od koga se može dosta naučiti.

“Dostojevski nam govori da je iznad svega važno biti čovjek uprkos svemu”, rekao je vladika i izrazio nadu da će se ova izložba prikazati i u Rusiji.

Direktor Muzeja Srpske Davor Strika izrazio je nadu da će izložba imati dobar odziv, te da bi trebalo da bude otvorena naredne tri do četiri sedmice.

Fjodor Dostojevski je bio poznati ruski književnik i romanopisac, novelist i publicist, jedan od najznačajnijih književnika u svjetskoj istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana