Trivićeva otvorila izložbu “Sveti Sava Srpski”

Srna
Trivićeva otvorila izložbu “Sveti Sava Srpski”

Banjaluka - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Banjaluci izložbu “Sveti Sava Srpski”, ističući da ova postavka ima veliki značaj u širenju saznanja o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju.

Izložbu, čiji je autor muzejski savjetnik Istorijskog muzeja Srbije Andrej Vujnović, organizovao je Republički sekretarijat za vjere povodom obilježavanja 800 godina od uspostavljanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

“O Svetom Savi ne treba mnogo govoriti, svi smo o tome učili dosta od naših starih, tokom redovnog školovanja i posebnih edukacija SPC. Škole u Republici Srpskoj imaju obavezu u nastavnim planovima i programima da đake upoznaju o životu i djelu Svetog Save”, istakla je Trivićeva u obraćanju prisutnima.

Trivićeva je podsjetila da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ranije sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije potpisalo Memorandum o srpskom kulturnom prostoru, u skladu sa kojim je kultura Srba tamo gdje su oni nekada živjeli, gdje sada žive i gdje će u budućnosti živjeti.

Ona je rekla da je Republički sekretarijat za vjere preuzeo veliki projekat i zadatak da u tri godine djelovanja pokaže i približi svim građanima, ali i gostima šta je to čime Republika Srpska raspolaže i kako promovisati sve kulturne i duhovne vrijednosti SPC koja obilježava osam vijekova postojanja.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović rekao je da povodom 800 godina samostalnosti SPC ova izložba treba da pokaže istorijsku i duhovnu dimenziju Svetog Save.

Autor izložbe Andrej Vujnović rekao je da je namjera izložbe da predoči i recepciju lika Svetog Save u dužem periodu.

“Naša namjera je da ovom izložbom pokušamo naznačiti ono šta je stvarna i realna bila Savina istorijska ličnost, ali isto tako da naznačimo sve ono što je Sava i u oblasti književnosti, umjetnosti i prava ostavio srpskom narodu. Vrlo je važno je da je Sava normirao i principe srpske države”, istakao je Vujnović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana