Trivićeva otvorila “Dane Jugoslovenske kinoteke”

Srna
Trivićeva otvorila “Dane Jugoslovenske kinoteke”

BANjALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Banjaluci Manifestaciju “Dani Jugoslovenske kinoteke u Republici Srpskoj” u okviru koje je promovisana monografija ove kinoteke povodom 70 godina njenog postojanja i planirano nekoliko značajnih filmskih projekcija.

Trivićeva je u Kulturnom centru Banski dvor rekla Srni da kinoteke u Srbiji i Srpskoj imaju uspješnu saradnju koja će u narednom periodu biti osnažena na planu edukacija i čuvanja arhivske građe, odnosno republičkih dokumentarnih i igranih filmova.

“U tom smislu nesporna je činjenica da Srpska u svom fundusu ima zaista vrijedna djela koja kroz ovakve i slične programske aktivnosti trebaju biti predstavljena široj javnosti”, kaže Trivićeva.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović izjavio je novinarima da je Jugoslovenska kinoteka značajna u svjetskim okvirima prema broju filmova i kinematografija u svom arhivu, te da je saradnja dvije kinoteke uvijek bila na visokom nivou.

“Naš zadatak nije samo čuvanje, obrada i prikupljanje arhivske građe, već i prikazivanje i popularizacija filma”, rekao je Lalović.

On je naveo da Kinoteka Srpske ima respektabilan fond filmova i filmskih plakata, ali i muzej, kojim se može malo ko pohvaliti na Balkanu, te dodao da će na manifestaciji biti prikazan i film o skidanju ploče Gavrilu Principu sa Muzeja “Mlade Bosne” u Sarajevu.

Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović je izjavio da će izvanredna saradnja sa Kinotekom Srpske biti nastavljena.

“I to na planu digitalizacije i digitalne restauracije”, istakao je Erdeljanović i naveo da je Jugoslovenska kinoteka darovala Kinoteci Srpske više od 300 igranih filmova.

“Dani Jugoslovenske kinoteke u Republici Srpskoj” trajaće i sutra.

Na ovom događaju večeras su prikazani filmovi snimljeni u BiH od 1910. do 1941. godine, a za sutra je u okviru “Sjećanja na reditelja Gorana Paskaljevića” planirana projekcija filma “Poseban tretman”.

Gost manifestacije je bio i stručni saradnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Božidar Marjanović, a na otvaranju bili su brojni ljubitelji filma iz Srpske i Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana