Trivić: Rajko Petrov Nogo - uzor za nova pokoljenja

Srna
Trivić: Rajko Petrov Nogo - uzor za nova pokoljenja

BANjALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić uputila je saučešće porodici uglednog književnika, akademika i senatora Republike Srpske Rajka Petrova Noge, te je poručila da trag koji je stvorio veličinom svog djela, vedrom osobenošću i britkom misli, ostaje neizbrisiv i sačuvan kao uzor za nova pokoljenja.

Ona je naglasila da odlazak velikana srpske poezije, književnog kritičara, esejiste i naučnog pregaoca predstavlja nenadoknadiv gubitak za srpsku književnu i naučnu misao.

"Ugled koji je živio zavrijedio je sopstvenom izuzetnošću i njome je zadužio buduće generacije na očuvanje i brigu o njegovom djelu", navela je Trivićeva u telegramu saučešća.

Ona je saučešće uputila u ime Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i u svoje ime porodici i prijateljima uglednog književnika, te rukovodstvu i članovima Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, kao i svim poštovaocima izuzetnog djela Rajka Petrova Noge.

Akademik i senator Republike Srpske Rajko Petrov Nogo preminuo je jutros u 77. godini.

Rođen je 13. maja 1945. godine u selu Borija, u Hercegovini, a kao dječak došao je u Sarajevo i tu započeo školovanje. Iz Sarajeva se 1982. godine preselio u Beograd.

Od 2000. godine predavao je poeziju i kritiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izabran je 27. juna 1997, a za redovnog 21. juna 2004. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana