Trag umjetnika sačuvan u vremenu

Milanka Mitrić
Trag umjetnika sačuvan u vremenu

Banjaluka - Italijanski slikar jevrejskog porijekla Amedeo Modiljani rođen je u Livornu 12. jula 1884. godine.

Bio je najmlađi od četvoro djece u svojoj porodici. Njegov život od najranijih dana bio je nestabilan, isprekidan bolestima i raznim nedaćama. Učio je slikanje i crtanje u školi Giljerma Mičelija u Livornu. Živio je u Rimu, Kapriju, Napulju i Amalfiju. Godine 1906. otišao je u Pariz da izučava slikanje na akademiji “Kolarosi”. Tamo  se upoznao sa djelima Anrija de Tuluz-Lotreka, Pola Sezana i Đovanija Boldinija, koji su mu bili značajni uzori kada je slikao. Upoznao se sa mnogim umjetnicima, kao što su Konstantin Brankuši i Pablo Pikaso. Njegov život u Parizu bio je ispunjen posvećenošću radu, crtanju i slikanju, ali i okrenutosti različitim porocima. Zbog načina života koji je vodio vremenom je stekao epitet ukletog umjetnika. U njegovom burnom životu burna i tragična je bila i ljubav. Od svih, možda najtragičnija je priča sa njegovom muzom Žan Ebutern. Ta veza je bila zamagljena protivljenjima njenih roditelja, različitim turbulencijama u njihovim životima, selidbama i njegovim poročnim načinom života. Na kraju, Modiljanija je tuberkuloza dovela do smrti u 36. godini života. Umro je 24. januara 1920. godine u Parizu. Žan se ubila narednog dana. Oboje su sahranjeni na groblju blizu Pariza.

Što se tiče načina stvaranja, Modiljanijev slikarski stil je u ranim periodima bio pod uticajima različitih umjetnika. Vremenom je stekao svoj jedinstveni stil, kojem je ostao vjeran do kraja. Radio je i skulpture, koje su u početnim fazama bile inspirisane afričkim načinom stvaranja, maskama i primitivnim elementima. Poznato je da ih postoji 27. U njegovim radovima su prisutni uticaji renesanse, kubizma, dadaizma, nadrealizma i futurizma. To je bilo primjetno u tragovima jer je on želio da kroz svoje radove predstavi ono što vidi, bez direktnog vezivanja za bilo koji stil posebno.

Modiljani je najpoznatiji po svojim portretima i ženskim aktovima. Vodeći se željom da naslika ono što vidi, na njegovim portretima su izražene sve mane koje je model imao. Pozadina radova je bila jednostavna, čista i veoma često u drugom planu, bez detalja. Akcenat je uvijek bio na modelu. Modeli su često bile ženske osobe sa kojima je bio u ljubavnim odnosima. Od svih, na njegovim slikama najviše je prisutna Žan Ebutern. Pošto su u njegov društveni život bili uključeni mnogi umjetnici, od kojih su mnogi bili i njegovi prijatelji, stvorio je i seriju portreta na kojima su: Pablo Pikaso, Dijego Rivijera, Žan Kokto, Maks Džejkob i drugi.

U najpoznatije Modiljanijeve radove svrstavaju se: “Glava žene sa šeširom”, “Portret Žan Ebutern”, “Mlada djevojka”, “Ležeći akt”, “Portret Pola Gijoma”, “Madam Kisling”, “Madam Pompadur” i “Žena s crvenom kosom”.

Pikaso

Ova dva umjetnika, Pikaso i Modiljani, kako se navodi, uvažavali su jedan drugog od prvog susreta, ali su tokom života latentno mrzjeli jedan drugog. Modiljani nikada Pikasa nije oslovio po imenu, uvijek po nacionalnosti. Pikaso je za Modiljanija rekao da jedini među umjetnicima zna da se obuče kao princ. Na to je Modiljani odgovorio da je Pikaso genije, ali genijalnost ga ne opravdava što se oblači kao klošar. Njih dvojica su bili jako različiti, ali ih je spojila slična naklonost prema umjetnosti, Parizu i boemskom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana