Tradicionalna “Glasova” smotra pisane riječi od 14. do 20. septembra: Bogatija ponuda uz podršku Srbije

Milijana Latinović
Tradicionalna “Glasova” smotra pisane riječi od 14. do 20. septembra: Bogatija ponuda uz podršku Srbije

BANjALUKA - Tradicionalni “Glasov” Sajam knjige okupiće od 14. do 20. septembra ljubitelje pisane riječi u Banjaluci, a kako bi ponuda bila još bogatija, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije na jedinstvenom štandu predstaviće se i autori i izdavači s one strane Drine koji nisu ranije učestvovali na ovoj manifestaciji.

Iako je pandemija lani svima pomrsila konce, “Glas Srpske” nije dozvolio da se ova manifestacija ugasi pa je organizovao onlajn promociju izdanja, a ove godine cilj organizatora je da dvorana “Borik” u kojoj će biti održan 26. sajam, sedam dana bude najveća biblioteka na jednom mjestu.

Rukovodilac Sajma knjige Petra Ivić istakla je da su dešavanja u vezi sa terminom održavanja 65. Beogradskog sajma stvorila mnogo problema, ali da je, nakon što je Beogradski sajam pomjerio termin za oktobar, zahvaljujući razumijevanju rukovodstva dvorane “Borik” omogućeno da Banjalučki sajam ipak bude održan u tradicionalnom septembarskom terminu.

- Osnovni cilj nam je da očuvamo manifestaciju. Nastojimo da iz godine u godinu na našem sajmu bude što više renomiranih izdavača iz okruženja te da ponuda izdavača, knjižara i distributera bude što raznovrsnija, sa popustima koji će omogućiti da književna djela i stručna literatura budu dostupni svim ljubiteljima pisane riječi - rekla je Ivićeva. Naglasila je da je cilj organizatora da sajam prati što veći broj promocija sa učešćem većeg broja književnika i mladih pisaca.

Ivićeva i rukovodstvo “Glasa” naglašavaju dobru saradnju sa Predstavništvom RS u Beogradu, uz čiju nesebičnu podršku je “Glas Srpske”, kao najstariji dnevni list u Srpskoj i BiH i jedini na ćirilici na ovom prostoru, napravio iskorak i ostvario saradnju sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije.

- Želimo privući što veći broj izdavača na 26. sajam. Na nedavno održanom sastanku u Ministarstvu kulture i informisanja dogovarali smo nastup izdavača, prije svega onih sa manjom izdavačkom produkcijom na zajedničkom štandu Srbije. Vjerujem da je ovo početak uspješne saradnje “Glasa” i Ministarstva, ne samo kada je u pitanju sajam nego i aktivnosti na očuvanju i promovisanju ćirilice - poručila je Ivićeva.

Viši savjetnik u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Mladen Vesković rekao je za “Glas Srpske” da su Srbija i Srpska do sada nastupale zajedno na sajmovima u Moskvi, Solunu i Lajpcigu te da tu praksu treba nastaviti i na domaćem terenu.

- Publika će imati priliku da se susretne i sa manjim izdavačima koji će se prvi put ove godine predstaviti na zajedničkom nacionalnom štandu. Na ovaj način, uz podršku ministarstva, oni imaju priliku da izlože knjige i da organizujemo adekvatan program koji bi podržao sajam kao manifestaciju da bude i sadržajniji i zanimljiviji. To je prilika da publika osim književnika vidi i neke zanimljive publiciste, istoričare i ekonomiste koje nisu u prilici da se sretnu često. I na ovaj način jačamo kulturne veze između Beograda i Banjaluke - rekao je Vesković.

Na sastanku u Beogradu osim sa Veskovićem, predstavnici “Glasa” razgovarali su i sa pomoćnikom ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Radovanom Jokićem te šefom kabineta ministarke kulture i informisanja Branislavom Maričićem. Sastanku je prisustvovao i šef Predstavništva RS u Beogradu Mlađen Cicović.

Saradnja

Mladen Vesković je kazao da bi bilo odlično da se saradnja Srbije i Srpske na polju kulture nastavi i u budućnosti.

- Bilo bi lepo da saradnja poput ove sa Sajmom knjige u Banjaluci bude nastavljena i u drugim opštinama i gradovima u Srpskoj - poručio je Vesković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana