Tihomir Ilijašević, direktor Galerije “Sreten Stojanović”, za “Glas Srpske”: Sudbina portreta je poput vina

Snežana Tasić
Tihomir Ilijašević, direktor Galerije “Sreten Stojanović”, za “Glas Srpske”: Sudbina portreta je poput vina

PRIJEDOR - Portret je beskrajno zahtjevan motiv i prate ga određene granice, jer portreti odlaze. S jedne strane ostaje jedan mali žal za njima, a opet sa druge strane ako je otišao kod nekoga koga sam crtao on je vjerovatno bio zadovoljan tim radom.

Rekao je za “Glas Srpske” Tihomir Ilijašević čija izložba radova je zatvorila prošlogodišnju izložbenu sezonu u Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru. On se, kao direktor galerije, osvrnuo i na planove za ovu godinu i sadržaj koji pripremaju.

Postavka obuhvata tridesetak velikih i 25 malih tzv. kroki ili linearnih portreta, na kojima se nalaze mnogi likovi iz svijeta umjetnosti, književnosti, muzike i običnih ljudi, brojnih Prijedorčana te je zbog toga izložba još interesantnija.

Ilijašević, koji je inače direktor ove ustanove, naglasio je da je sudbina portreta poput vina.

- Oni kao i vino moraju da odstoje, da odleže. Ali ako stavite u bure kiselo vino, ono ni za sto godina neće biti dobro vino. Tako je i sa portretima - kazao je Ilijašević.

On je dodao i da je ovo posljednja njegova samostalna izložba kojoj su prethodile mnoge grupne izložbe širom svijeta.

- Dok sam bio student rekao sam sebi, jedan izložba poslije studentskih dana, jedna u srednjim godinama i jedna u ovim, kako god da se one zovu -  rekao je Ilijašević.

On je najavio da će u galeriji i ove godine biti organizovano dvanaest izložbi i dvadesetak koncerata, desetak književnih večeri, promocija što autorskih večeri što promocija knjiga.

- Imamo odličnu saradnju sa Muzejom Kozare tako da ćemo imati dvije izložbe u saradnji sa njima. Jedna se odnosi na izložbu radova na papiru malog formata, a predsjednik žirija  tog festivala, inače Čileanac će ovde imati samostalnu izložbu - objasnio je Ilijašević.

Inače izložbeni sezonu u ovoj godini počeće s izložbom Desimira Denića koja će biti organizovana u okviru ciklusa predstavljanje doajena srpske likovne umjetnosti.

- Biće izloženi njegovi vitraži, mozaici i neka arhitektonska rješenja, a pored toga i crteži iz oblasti anatomije, tako da će to bi jedan mali presjek njegovog rada - istakao je Ilijašević.

Riječ je o  redovnom profesoru sa Akademije primenjenih umetnosti iz Beograda  koji je bio mentor prošlogodišnjeg Festivala crteža i muzike čija je tema bila tehnika vitraž.

- Mi smo prošle godine sa ove akademije dobili veliku povelju  u reljefu povodom 75. godina njihovog rada, a na osnovu dugogodišnje saradnje i stvarno smo ponosni na tu nagradu - naveo je Ilijašević.

Ni ove godine neće izostati Festival crteža i muzike, i to njegovo 14. izdanje.

- Još se lomimo oko toga koja će biti tehnika kojom će raditi učesnici festivala jer smo skoro sve tehnike prošli, koje su izvodljive u ovom prostoru, pa i one koje nisu bile izvodljive, uspjeli smo da ih radimo - dodaje Ilijašević i ističe da će galerija biti na raspolaganju mladim umjetnicima, što je jedinstvena prilika za njih da predstave svoje radove.

ZORAN KOSTIĆ

- To je pismo slikara, to je pismo majstora i danas na ovim prostorima u svijetu srpskog slikarstva Tihomir Ilijašević slovi za jednog od najboljih portretista našeg vremena - rekao je pjesnik Zoran Kostić o portretima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana