Teodora Jurić-Miljuš, slikarka, za “Glas Srpske” u susret izložbi u Prijedoru: Oplemenjena duša prvi korak ka promjenama

Ilijana Božić
Teodora Jurić-Miljuš, slikarka, za “Glas Srpske” u susret izložbi u Prijedoru: Oplemenjena duša prvi korak ka promjenama

PRIJEDOR - Velika čast, ali i izazov je predstaviti svoju ideju i sebe kroz dela novoj publici. Sam ciklus “Connexa”, osim estetskog nadražaja, nosi važnu univerzalnu poruku te je izlaganje istog van granica moje zemlje nešto što me posebno raduje.

Kazala je to u razgovoru za “Glas Srpske” slikarka Teodora Jurić-Miljuš iz Beograda, čija će izložba “Connexa” ciklusa biti otvorena večeras, u 20 časova, u galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru.

 Ona je istakla da ovo nije njen prvi ciklus ambalaža, ali da je sa “Connexa” ciklusom osjetila potrebu da uradi nešto više, da stvori nešto ni iz čega.

- Želela sam da stvorim nešto novo i drugačije, a opet svima blisko i poznato. Ideja se razvijala iz moje želje da upotrebim neupotrebljivo i uništeno, da popravim, da ulepšam. Fizičkim činom stvaranja kroz reciklažu i prenamenu odbačenih predmeta želela sam da snažnije prenesem svoju poruku i na neki način da praktično pokažem izuzetne mogućnosti ukoliko se ima želja i ideja - rekla je Jurić-Miljuševa.

Spajanjem prirodnih elemenata i ljudskih tvorevina svojim djelima stvara harmoniju, a kako je kazala balans postoji u svemu oko nas, pa i u nama samo bi trebalo da ga otkrijemo i praktično primijenimo na svakodnevicu.

- Uvek dajem slobodu svojoj publici da tumači moja dela na osnovu ličnog utiska. Ne želim da edukujem i smatram da bi bilo pogrešno da dajem instrukcije za shvatanje mojih ideja, jer je svaka kreacija višeslojna i može biti protumačena na razne načine čak i od mene same - rekla je ona.

Dodala je da joj je želja da publika bude ispunjena pozitivnim osjećanjima, da bude nadahnuta i da se dobro provede okružena svijetom koji je kreirala. Govoreći o umjetnosti Jurić-Miljuševa je ispričala da, iako pripada mlađoj generaciji umjetnika koji stavljaju akcenat na to šta žele da kažu, ona i dalje vrednuje tradicionalne vrijednosti i estetske kvalitete.

- Ne mislim da je nužno da dela sama po sebi moraju biti protestni transparenti da bi nosila promene. Lepota nekog dela, bilo da je likovno, kinematografsko, muzičko ili slično sama po sebi unosi promene u život onoga koji je konzumira i oplemenjuje ga, a oplemenjena duša je prvi pravi korak ka velikim promenama - objasnila je ona.

Naglasila je da je region, uprkos svemu što se dešavalo i onome kroz šta i danas prolazimo, iznjedrio masu talentovanih ljudi.

- Imamo dobru umetničku scenu, na visokom nivou i ne zaostajemo ni u čemu za svetskim standardima. Imamo i umetnike iz regiona koji su svetski lideri u određenim oblastima umetnosti. Možda nas svakodnevna borba i ne tako lak život i pokreće - kazala je Jurić-Miljuševa.

Ova umjetnica nastavlja sa radom na “Connexa” ciklusu, čiji će drugi dio “Letnja noć” biti izložen u galeriji “Atrijum” u Beogradu.  Uz to posvetila se i ljubavi prema primijenjenoj umjetnosti i počela da izrađuje nakit od drveta koji nakon obrade i oslikava.

- Treći projekat, koji mi je posebno blizak srcu, je na samom početku. Kolekcija asamblaža i instalacija biće sastavljena od predmeta koji su obeležili događaje u mom životu, ilustrovanih sećanja i svega što sam godinama skupljala jer je u meni budilo određena osećanja - rekla je ona i dodala da je tu riječ o uspomenama.

Inspiracija

Teodora Jurić-Miljuš je ispričala da inspiraciju pronalazi u svemu što je okružuje.

- To je priroda sa svojim fantastičnim oblicima i mogućnostima, gradovi i arhitektura, ljudi i događaji, kao i moja osećanja. Stvaranje novog i želja za ulepšavanjem i oživljavanjem starog je moja životna snaga - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana