“Teks Viler” najdugovječniji strip u Italiji

M. M.
“Teks Viler” najdugovječniji strip u Italiji

Banjaluka - Jedan od najlegendarnijih i najpopularnijih italijanskih stripova, vestern strip “Teks Viler”, ove godine je obilježio 70 godina od objavljivanja prvog broja.

Daleke 1948. godine Đanluiđi Boneli i Aurelio Galepini stvorili su ovaj strip, čiji prvi broj je nosio naziv “Misteriozni totem”.

Boneli je i utemeljivač izdavačke kuće “Casa Audace Editrice” iz Milana, koja je stvorila mnoge poznate strip junake, među kojima su: Zagor, Ken Parker, Mister No i Kit Teler.

Izdavačku kuću je 1990. godine njegov sin preimenovao u “Serđo Boneli editore”.

Teks Viler je rendžer, predstavnik zakona, ali i indijanski poglavica Navahosa - Noćni Orao. Prate ga sin Kit Vilera, Indijanac Tiger Džek i stariji rendžer Kit Karson.

“Teks Viler” je decenijama najtiražniji strip junak u Italiji.

Radnja stripa je smještena na kraj 70-ih i početak 80-ih godina 19. vijeka. U stripu su se povremeno pojavljivale i žive legende tog vremena: Bufalo Bil, Kočiz i Džeronimo.

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg jubileja, kuća “Serđo Boneli editore” je objavila specijalni album o Teksu Vileru “Posljednja osveta”. Scenario je radio Mauro Boseli, a crtež Đovani Tiči.

Na prostoru bivše Jugoslavije, istoimeni strip se prvi put pojavio 1968. godine, u prvom broju “Zlatne serije”, koja je izlazila do 1992. godine.

Trenutno izlazi u izdanju “Veselog četvrtka”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana