Tatjana Ratković, akademski grafičar, za “Glas Srpske”: Važno da umjetnost bude iskrena

Ilijana Božić
Tatjana Ratković, akademski grafičar, za “Glas Srpske”: Važno da umjetnost bude iskrena

Banjaluka - Da umjetnici vide svijet na svoj način i prenose ga na platna kroz vlastitu prizmu potvrdila je Tatjana Ratković, akademski grafičar i član umjetničkog kulturnog centra UDAS. Kroz svoja djela, boje koje koristi i ideje, stvorila je sopstveni likovni izraz.

Ona je bila jedna od učesnica likovnog skupa na drugom ŠA festu koji je prošle sedmice održan u Prijedoru.

“ŠA fest” je proteklih dana Prijedor pretvorio u grad umjetnosti i kulture fascinirao je mladu umjetnicu koja je istakla da je festival bio ispunjen nevjerovatno pozitivnom energijom.

- Manifestacija je posebna po tome što je organizovana sa velikim entuzijazmom prijatelja i bliskih ljudi pokojnog Dalibora Popovića Mikše kome je posvećena. Ove godine osim muzičkog dijela održana je likovna kolonija i Art kutak -  naglasila je Ratkovićeva.

Dodala je da je kolonija bila prepuna najmlađih stvaralaca koji su vajali, slikali i štampali grafike.

- Njima, najmlađima bih poručila da se oslobode straha od bilo koje kritike, te da budu sigurni u svoj rad. Umjetnost treba da bude iskrena te stoga i oni treba da joj prije svega pristupaju tako - kazala je Ratkovićeva.

Dodala je da se u posljednje vrijeme na književno-umjetničkoj sceni sve rjeđe upotrebljava termin slikar.

- Primjećujem da je mejnstrim konceptualna umjetnost i sve je više takozvanih vizuelnih umjetnika. Radovi su provokativni, šokantni i efektni, ali duhovno tupi. Najiritantnija je zloupotreba rata ka sopstvenom umjetničkom uspjehu i afirmaciji - istakla je Ratkovićeva.

Naglasila je da prilikom stvaranja misao stavlja u formu slike te da joj je inspiracija trenutak i ono što osjeća u datom momentu.

- Često se javi određena misao koju vremenom počinjem da vizualizujem. Prvo je naslikam u mislima i samo prenesem na platno. Slika nastaje u dahu. To su bilješke svakodnevice, oslikavanje viđenog i doživljenog - kazala je Ratkovićeva.

Dodala je da se prilikom slikanja boje nameću same, ali da u njenom slučaju plava ipak dominira.

- Ona nije nametljiva i drži distancu. Udaljenost se može činiti nerealnim i nedostižnim. Pod tim mislim na nebo, na “Boga na nebu” udaljenost plave koja se postiže od tamnih do svijetlih nijansi. Tako je ona simbol nematerijalnog. Ona kao da nije sa ovoga svijeta, upućuje na mirnu i uzvišenu vječnost koja je nadljudska ili neljudska. Plava boja je zaista takva, duboka i mistična - zaključila je Ratkovićeva.

Stvaranje

Ratkovićeva je istakla je da nazivi slika uglavnom prate određenu tematiku o čemu svjedoče djela “Nedostižno”, “Težina”, “Ljubav”, Komadić neba”, “Odmor”.

- U posljednje vrijeme moju pažnju je zaokupila grafika. Vidim da se polako razvija jedan novi ciklus, mada mu još ne znam smjer ni naziv. A što se tiče slika, izložba “Plavo” u septembru putuje u Sloveniju - naglasila je Ratkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana