Tanasić: Ugroženo srpsko kulturno nasljeđe u BiH

Srna
Tanasić: Ugroženo srpsko kulturno nasljeđe u BiH

BEOGRAD - Srbi i drugi narodi sjećanjem na utemeljivače slovenske pismenosti Svetog Ćirila i Metodija treba da bude svijest o svom velikom kulturnom nasljeđu, kojim mogu da se ponose, izjavio je Srni predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić i ukazao da je ugroženo srpsko nasljeđe u BiH.

Tanasić, koji je dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ i direktor Instituta za srpski jezik i književnost ANURS-a, povodom Dana slovenske pismenosti i kulture ukazao je da je bogato kulturno nasljeđe Slovena ugroženo, jer ga drugi prisvajaju, grubo gazeći naučne istorijske i filološke činjenice.

"To se danas posebno čini sa srpskim nasljeđem koje je nastalo na prostorima današnje BiH", istakao je Tanasić, koji je dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ i direktor Instituta za srpski jezik i književnost ANURS-a.

Tanasić je povodom Dana slovenske pismenosti i kulture ocijenio da je dužnost današnje generacije da zaštiti svoje blago od krivotvorenja i krađe, što se, kako smatra, može uspješno činiti samo u saradnji jezičke struke i države.

Govoreći o svetiteljima Ćirilu i Metodiju, Tanasić je naveo da je njihovo djelo omogućilo slovenskim narodima da se uključe u red civilizovanih naroda, ali i da iskažu svoje duhovne i kreativne sposobnosti.

"Današnji praznik posvećen je Svetoj braći Ćirilu i Metodiju, koji su stvorili slovensko pismo, što je omogućilo da Sloveni primajući hrišćanstvo slušaju službu Božiju na svom, razumljivom jeziku", istakao je Tanasić.

On smatra da značaj stvaranja slovenskog pisma daleko prevazilazi taj cilj, jer je omogućio razvoj slovenske kulture.

"Među slovenskim narodima Srbi spadaju među one narode koji su stvorili najveću kulturu na staroslovenskom jeziku", naveo je Tanasić, naglasivši da Miroslavljevo jevanđelje, koje je nastalo krajem 12. vijeka, spada u riznicu, ne samo srpske, nego i slovenske i svjetske kulture.

Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj u Srbiji se kao državni praznik obilježava od 2019. godine, a ustanovljen je u čast solunske braće Ćirila i Metodija, tvoraca prvog slovenskog pisma – glagoljice.

Osim u Srbiji, Dan Ćirila i Metodija proslavlja se i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini i Sjevernoj Makedoniji.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana