Svetlana Bojković, glumica, za “Glas Srpske”: Umetnost neophodna kao duhovna hrana

Danko Kuzmanović
Svetlana Bojković, glumica, za “Glas Srpske”: Umetnost neophodna kao duhovna hrana

Nijedna uloga nije promenila moj život. Imam, srećom, dosta uloga koje su mi drage, a jedna od njih je, svakako, Nušićeva “Gospođa ministarka”, koju već 13 godina igram u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci. Od uloga koje su me tokom godina sustizale, nisam ni stizala da poželim neke uloge.

Kazala je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” glumica Svetlana Bojković.  Slavna glumica je progovorila o ulogama, privatnom životu, te položaju umjetnosti u današnjem vremenu.

GLAS: Kada pogledate Vašu kompletnu karijeru, šta Vam prolazi kroz glavu? Na šta ste najponosniji?

BOJKOVIĆ: Ne mogu reći da sam ponosna. Pre bih rekla da sam zadovoljna i mirna što sam čvrsto opstala ovoliko godina, a da sam uspela da sačuvam svoju svežinu i radost.

GLAS: Gdje se, po Vama, nalazi i čemu služi umjetnost u 21. vijeku?

BOJKOVIĆ: U svakom veku umetnost je neophodna kao duhovna hrana. Naravno, ima dosta lutanja, pomodarstva i površnosti, ali toga je bilo uvek. To ne treba da zabrinjava, jer se za umetnost uvek mora boriti. Njeno seme je, ipak, neuništivo.

GLAS: Ima li umjetnik jednak uticaj kao nekada i da može da utiče na masu, ili se ipak zadržava na promjeni individue?

BOJKOVIĆ: Mislim da umetnik ne može da utiče na masu. Tu ulogu su, nažalost, preuzeli političari, svojim, već dobro poznatim sredstvima. Ali, umetnik sigurno utiče na duhovnost onih koji ga prepoznaju, a to nije malo.

GLAS: Koji je najveći problem kulture kod nas? Postoji li neka duhovna vertikala kojoj bismo trebalo da se okrenemo u ovim vremenima?

BOJKOVIĆ: U ovim vremenima je jako mnogo prepreka i korova oko duhovne vertikale, pa se vrlo mudro i uporno moramo boriti da kultura pobedi komercijalu, koja svojom površnošću i često neukusom preplavljuje tržište.

GLAS: U regionu se u posljednje vrijeme snimaju kvalitetne serije, pratite li ih i kakvo je Vaše mišljenje o njima?

BOJKOVIĆ: Danas se snima više nego ikad. Ima dosta nekvalitetnog, ali i, zaista, kvalitetnog rezultata. Od onoga što sam gledala u poslednje vreme, dobre su serije “Koreni”, “Jutro će promeniti sve” i “Žigosani u reketu”.

GLAS: Čime se bavite u slobodno vrijeme? Šta volite da slušate, čitate i gledate?

BOJKOVIĆ: Dosta čitam, gledam predstave, filmove, strane dobre serije, slušam klasičnu muziku i družim se sa svojim prijateljima.

Sloboda izražavanja

GLAS: Kako gledate na slobodu umjetničkog izražavanja? Da li je ona cilj ili sredstvo, i da li može biti kobna, te da se njome dobije suprotan efekat?

BOJKOVIĆ: Sloboda umetničkog izražavanja, naravno, mora da postoji. Ali stvar je u tome što se u oblicima tog slobodnog umetničkog izražavanja ne može svaki proizvod proglasiti za umetničko delo. Onda bi crteži svakog deteta mogli da budu ravni Pikasu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana