Svečano otvoren 21. “Lut fest”

Srna
Svečano otvoren 21. “Lut fest”

ISTOČNO SARAJEVO - U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je svečano otvoren 21. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” na kojem će u narednih pet dana biti odigrano pet predstava.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković koja je otvorila manifestaciju, izrazila je zadovoljstvo što ovaj međunarodni festival lutkarskih pozorišta za djecu uprkos epidemiološkoj situaciji nastavlja kontinuitet održavanja, uprkos otežanim okolnostima.

“U pitanju je jedan od prestižnih, ako ne i najznačajnijih festivala za djecu u Republici Srpskoj. Ono što je posebno važno jeste da ovaj festival svojom tradicijom značajno utiče na kulturni odgoj mladih i novih generacija, te obrazuje novu pozorišnu publiku koja već sad ima izgrađen odnos i ljubav prema pozorišnoj umjetnosti”, navela je ona.

Đakovićeva je istakla da je jedan od strateških ciljeva resornog ministarstva razvoj publike, odnosno, novih generacija koji će posjećivati ustanove kulture.

“Publika u Istočnom Sarajevu će već od naredne godine imati priliku da ove festivale posjećuje u novoizgrađenoj zgradi pozorišta koje će, naravno, uticati na pobošljanje kulturnog života u Republici Srpskoj”, rekla je Đakovićeva.

Ona je ukazala da je “Forum teatar”, koji je organizator “Lut festa”, ali i “Prvog kadra” i drugih važnih kulturnih festivala i manifestacija u Republici Srpskoj, zahvaljujući radu na unapređenju kulturne saradnje od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske dobilo status reprezentativnog udruženja u kulturi.

Predsjednik Organizacionog odbora festivala, načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić je istakao da se zbog aktuelne epidemiološke situcije “Lut fest” odvija u puno drugačijim okolnostima i mnogo skromnije.

“Morali smo malo promjeniti program i učiniti ga skromnijim i manjeg obima i da našim namlađim i u ovim promjenjenim okolnostima omogućimo da uživaju u festivalu”, rekao je Ćosić i zahvalio gostima iz Niša, Subotice ali i Republike Srpske.

On je izrazio žaljenje jer zbog aktuelne situcije nisu mogli da dođu gosti iz Bugarske koji su dolazili tokom ranijih festivala.

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo izrazio je uvjerenje da će 22. “Lut fest” biti odigran na velikoj i maloj sceni pojašnjavajući da bi se to dogodilo i ove godine da aktuelna epidemiološka situacija nije usporila radove na izgradnji novog objekta pozorišta.

Direktor festivala Vitomir Mitrić je naglasio da su neki festivali zbog situacije sa pandemijom kovid-19 programe organizovali onlajn, ističući da su organizatori “Lut festa” bili isključivo protiv takve prakse jer je za lutkarstvo značajno da ostvari direktan kontakt gledaoca, odnosno, djeteta sa lutkama.

“Međutim, dogodilo nam se da je predstava kojom smo otvorili festival žPirinska folklorna magijaž Gradskog pozorišta Blagoevgrad iz Bugarske, u režiji Bonje Lungova i Konstantina Karakostova, video projekcija. Mislim da nismo puno izgubili na ceremoniji otvaranja jer ćemo imati još mnogo događaja narednih dana festivala”, pojasnio je Mitrić.

Direktor “Lut festa” izrazio je žaljenje što neće moći mnogo djece da pogleda pet predstava u narednih pet dana, kako se to događalo prethodnih godina napominjući da je najvažnija činjenica da se festival upošte održava.

U ime Skupštine Grada Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža gostima festivala su se obratili Miroslav Lučić i načelnik Marinko Božović koji su izrazili zadovoljstvo da “Lut fest” nastavlja tradiciju uprkos aktuelene epidemiološke situcije.

Tokom ceremonije otvaranja organizatori festivala čestitali su 90. rođendan pjesnikinji Dari Sekulić i uručili prigodan poklon.

Prema programu festivala, večeras je održana video-projekcija lutkarskog spektakla “Pirinska folklorna magija” Gradskog pozorišta Blagoevgrad iz Bugarske, u režiji Bonje Lungova i Konstantina Karakostova, s obzirom da izvođači zbog aktuelne situcije vezano za virus korona nisu mogli da dođu u Istočno Sarajevo.

Direktor festivala Mitrić uručio je i priznanje “Zlatna anima Radoslav Lazić” Igoru Bojoviću za doprinos razvoju lutkarske umjetnosti i sveukupno stvaralaštvo na razvoju, afirmaciji i unapređenju lutkarstva.

“Prvi put sam na festivalu u Istočnom Sarajevu. Ovo je treća po redu nagrada ove vrste koju sam dobio. Lazića sam čak i lično poznavao i razgovarao o tome kako predmetu udahnuti život. Kako lutku učiniti boljom od živog glumca”, rekao je Bojović i istakao da mu je velika čast da primi priznanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana