Sutra "Poetski dani Dare Sekulić" u Vlasotincu

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO/VLASOTINCE- Kulturni centar Vlasotince, u saradnji sa "Forum teatrom" Istočno Sarajevo, organizovaće sutra u Vlasotincu manifestaciju "Poetski dani Dare Sekulić" posvećenu ovoj velikoj srpskoj poetesi.

Prema programu ovog memorijalnog događaja, sutra u 17.00 časova krenuće "Šetnja Darinim Vlasotincem", za 17.45 časova planirano je prisluživanje svijeća u hramu Silaska Svetog Duha na apostole.

U 19.00 časova u sali Kulturnog centra biće upriličeno umjetničko veče u kojem će učestvovati Sunčica Denić, Miroslav Mihajlović Cera, Gorica Pavlović Rajković, Stanislav Stanković i direktor "Forum teatra" Vitomir Mitrić, posredstvom video-linka.

Isto veče predviđeno je i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma Nebojše Ilića Ilketa "Dara u Vlasotincu".

Mitrić je rekao Srni da će se u svojoj poruci Vlasotinčanima zahvaliti za sve što čine da očuvaju sjećanje na njihovu nekadašnju sugrađanku, koja je u tom gradu boravila kao izbjeglica sa unucima.

On je istakao da je Dara živjela sa svim patnjama i sudbinom svog srpskog naroda i to je tkala u svojoj poeziji šest decenija.

Mitrić je najavio da će režirati i snimiti dokumentarni film o Dari Sekulić pod nazivom "Čekajući krst".

Srpska pjesnikinja Dara Sekulić rođena je 29. septembra 1931. godine u selu Kordunski Ljeskovac. Do svoje desete godine živjela je u rodnoj kući koja je spaljena 1942. godine.

Nakon pogibije roditelja boravila je po dječijim domovima i đačkim internatima.

 

Gimnaziju je pohađala u selu Rujevac na Baniji, Italiji, Splitu, Karlovcu, Zagrebu i Sisku, a Višu školu za socijalne radnike završila je u Sarajevu gdje je živjela od 1953. godine.

 

Vrijeme posljednjeg rata provela je sa troje unučadi u izbjeglištvu u Vlasotincu, a u svoj stan u Sarajevu vratila se 2002. godine.

 

Preminula je 12. aprila 2021. godine, u 91. godini.

 

Prema njenoj evidenciji, napisala je 28 knjiga poezije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana