Stvarnost i upozorenje: Izložba Biljane Đurđević otvorena u Banjaluci

Milanka Mitrić
Foto: MSUB/MSURS

BANjALUKA – Izložba "Studija slučaja" beogradske umjetnice Biljane Đurđević otvorena je večeras u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

"Studija slučaja" je nastavak istraživanja započetih serijom radova "Oruđe delanja", a radovi koje obuhvata dijelom proizilaze i iz grafičke novele koju je objavila 2020. godine.

Osnovne teme kojima se umjetnica bavila su vezane za ljudsku, etičku i socijalnu degradaciju i izražavaju svijet u kojem u ovom trenutku živimo, a koji je prepun tenzija, straha, konflikata i tjeskobe.

- Rad Biljane Đurđević pratimo više od dvadeset godina. Ona je jedna od umjetnica čije projekte podjednako iščekuje i publika i profesionalna publika. Zaista smo ponosni što je ova posebna cjelina izložena ovdje - rekla je na otvaranju izložbe direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković. 

Dio ovog multimedijalnog projekta ranije je predstavljen u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a u punom obimu priređen je večeras u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Kustosi izložbe su Miroslav Karić iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Mladen Banjac, viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo što nakon Beograda izložbu "Studija slučaja" možemo predstavimo ovde. Zahvaljujem de na odličnoj organizacija i saradnji - rekao je Karić, koji se osvrnuo na osnovne motive na djelima, ali i podsjetio prisutne da je na ovoj izložbi prikazano nekoliko radova koje publika u Beogradu nije imala priliku da vidi.

Kako je objasnio, Đurđevićeva u svom radu ima jedan promišljen pristup kojim uspijeva da odgovori izazovima savremenog trenutka.

- Svaka od ovih slika predstavlja studiju slučaja koja se odnosi na univerzalni globalni fenomen. Nekome se slike mogu učiniti kao da predstavljaju vizije distopije, ali, one su nažalost stvarnost, ali i neka vrsta upozorenja - naveo je on.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković, koja je zvanično otvorila izložbu, rekla je da je ovo jedna izuzetno značajna postavka i da je posebno raduje što publika u Muzeju savremene umjetnosti RS ima priliku da je vidi.

- Ova izložba govori o surovom svijetu, u kojem dolazi do otuđenja. Nosi snažnu poruku i zaslužuje da što više publike dođe da je posjeti, da vidi ova djela i promisli o njima na svoj način - istakla je Đakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana