Strip serijal “Poslednji ronin” kompletiran na srpskom jeziku: Nindža kornjača na putu osvete

Branislav Predojević
Strip serijal “Poslednji ronin” kompletiran na srpskom jeziku: Nindža kornjača na putu osvete

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Golkonda” izdala je epski završetak spektakularnog mini-serijala “Mlade mutant nindža kornjače: Poslednji ronin”, nekoliko dana nakon svjetske premijere.

Album broj dva, zajedno sa albumom “Poslednji ronin 1” izdatim tokom prošle godine, kompletira priču o posljednjoj preživjeloj kornjači iz legendarne četvorke nastale iz mašte originalnih kreatora TMNT univerzuma Kevina Istmana i Pitera Lerda.

Dinamična Istmanova ideja, majstorske olovke crtača Bena Bišopa, Esaua i Isaka Eskorze i uzbudljiva storija puna iznenađenja napisana od strane dugogodišnjeg scenariste Toma Valca, zajedno tvore jednu od najupečatljivijih priča koje ćete ikada pročitati u vezi ovog strip serijala.

- Nema mira, zlokobno odjekuju reči iz Splinterovog dnevnika, dok se Mikelanđelo, jedini preživjeli iz družine Nindža kornjača, prisjeća kako je saznao za smrt svoje braće i mudrog učitelja. Majki, Ejpril i Kejsi Mari kreću u odsudnu bitku protiv strašnog Orokua Hirotoa, Sjekačevog unuka i njegovog klana Stopala: Da li će posljednji ronin uspjeti da osveti svoju porodicu, ili će krv naših heroja poteći razrušenim ulicama Njujorka? - piše u najavi priče.

Scenarista Tom Valc istakao je da je priča razvijana skoro tri decenije, prije nego što je stigla pred publiku.

- Ronin je nastajao oko 30 godina, dok sam ja uključen nekih deset godina u njegovom stvaranju. Tokom 2011. godine počeo sam pisati glavnu TMNT seriju sa Kevinom Istmanom i kada smo stigli do broja 100, htjeli smo da napravimo raskrsnicu sa nekom velikom pričom. Kevin, koji sebe naziva gomilačem, ali ja ga zovem glavni arhivar, nikada ništa ne baca. Izvukao je ovaj stari obris za priču pod imenom “Posljednji ronin” na kojoj su on i Piter Lard radili 1987. kao posljednju priču o kornjačama koju bi mogli ispričati - rekao je on.

Dodaje da se u tekst zaljubio na prvo čitanje.

- Pogledao sam tekst i odmah sam se zaljubio u njega. Bio je veliki prelijepi obris mračnih Nostradamusovih predviđanja za budućnost punu akcije, zlokobne tehnologije i prljavih zavjera. Kontaktirali smo s Piterom, pitali ga da li bi učestvovao u preuzimanju ove ideje i njene adaptacije za “Ronina”. On je bio za to, ostalo je bila istorija - rekao je Valc.

Prvi album sadrži epizode “Da sam barem umro”, “Prvi koji je pao” i “Bori se ili beži”, dok drugi album, čine epizode “Krv u snegu” i “Poslednji ronin”, koje su u američkom originalu izlazile od 2020. do ove godine.

Inspiracija

Po riječima Valca najveća inspiracija za cijelu autorsku ekipu ovog serijala je bio rad Frenka Milera na Betmen stripovima

- Strip “Povratak Mračnog viteza” Frenka Milera nesumnjivo je najviše uticao na nas. Htjeli smo da ova priča bude u tom stilu, da bude nešto za sve fanove kornjača, bez obzira da li im se sviđaju crtani filmovi Freda Volfa, naš strip serijali ili šta god da ih je uvelo u taj svijet. Znate ko su kornjače, znate ko je majstor Splinter, imate ideju ko je klan Stopala. Izazov je bio ispričati priču koja je bila sveobuhvatna - jasan je Valc

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana