Stiže zbirka eseja “Goruća pitanja” Margaret Atvud u izdanju “Lagune”: Od istorije šuma do naučne fantastike

Ilijana Božić
Stiže zbirka eseja “Goruća pitanja” Margaret Atvud u izdanju “Lagune”: Od istorije šuma do naučne fantastike

BEOGRAD - Pomoću hrabre mašte, racionalnih uvida i duhovitosti, Atvud upreda najraznovrsnije niti u čudesno tkanje koje obuhvata brojne teme, od istorije šuma do prirode naučne fantastike i mnogo više, riječi su Merlin Šeldrejk o knjizi eseja “Goruća pitanja Margaret Atvud, koja će u petak biti objavljena u izdanju “Lagune”.

Merlin Šeldrejk je navela da su “Goruća pitanja” izvanredno sredstvo protiv intelektualne fragmentacije koje će vas nadahnuti.

- Ovo  je sjajna zbirka zabavnih, eruditskih, raznovrsnih eseja kultne autorke Margaret Atvud u kojima traži odgovore na pitanja kao što su: Zašto ljudi širom sveta, u svim kulturama, pričaju priče? Kako živeti na našoj planeti? Kakve veze imaju zombiji s autoritarizmom? - naveli su u objašnjenju knjige na stranici “Lagune”.

Istakli su da period od 2004. do 2021. godine koji obuhvata ova knjiga obilježavaju kraj istorije, finansijski krahovi te uspon Trampa i pandemija.

- Margaret Atvud je usmerila svoj oštri um i duhovitu pronicljivost ka gorućim temama tog perioda - od dugova do tehnologije, od klimatske krize do slobode, od toga kada davati savete mladima (odgovor: samo kada ih traže) do nesporazuma koji nastaju zbog nepoznavanja jezika i kulture - i pokazala nam da nemamo boljeg istraživača mnogobrojnih i raznolikih misterija ljudskog univerzuma - naveli su na stranici “Lagune”.

Knjigu je na srpski jezik prevela Aleksandra Čabraja, a biće objavljena na latinici.

Ali Smit je o “Gorućim pitanjima” istakla da nam je Margaret Atvud predočila naše vrijeme i pomogla da u njemu budemo mudriji.

Magazin “Harpers bazar” je naveo sljedeće: “Atvudova uvijek gađa suštinu. Ovi eseji, s prepoznatljivim pečatom njene dovitljivosti, upravo to i potvrđuju pokazujući koliko je širok opseg njenih interesovanja.”

“Ajnjjuz” je naglasio kako ovo nije samo zbirka eseja za obožavaoce Margaret Atvud.

- Naprotiv, ovo je pokušaj da se svijet razumije. Dok ton klizi od nadrealne duhovitosti do strastvene ozbiljnosti, Atvudova nam jasno približava problematiku velikih ideja. Zbirka je polifonična, entuzijastična i prosvjetljujuća - naveli su u “Ajnjjuzu” .

O spisateljici

Margaret Atvud začetnica je kanadskog ženskog pisanja. Živjela je širom svijeta, a trenutno živi u Torontu. U pisanju se bavi feminizmom, koji istražuje kroz različite žanrove, naučnu fantastiku, komediju i priče o duhovima. Iako je najpoznatija po romanima jednako objavljuje i poeziju. Dobitnica je Bukerove nagrade za roman “Slijepi ubica”. Njen je i roman “Sluškinjina priča” po kojem je nastala istoimena nagrađivana serija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana