Stiže nova knjiga Dž. R. R. Tolkina “Pad Numenora”: Priče iz mračnog doba Međuzemlja

Branislav Predojević
Stiže nova knjiga Dž. R. R. Tolkina “Pad Numenora”: Priče iz mračnog doba Međuzemlja

LONDON - Slavna izdavačka kuća “Harper Kolins” objaviće 10. novembra novu knjigu legendarnog autora Dž. R.R. Tolkina pod naslovom “Pad Numenora”.

Ova antologija prikuplja priče smještene u Drugo doba Međuzemlja, a pomenuti period istraživaće i​​nadolazeća serija striming servisa “Amazon”, nazvana “Gospodar prstenova: Prstenovi moći”, čija se premijera očekuje u septembru ove godine.

Koristeći “Priču o godinama” u dodacima književne trilogije “Gospodar prstenova” kao početnu tačku, urednik Brajan Sibli sastavio je različite Tolkinove tekstove da bi formirao hroniku Drugog doba Međuzemlja u zbirci priča “Pad Numenora”.

Knjiga uključuje 11 ilustracija u boji i desetine skica olovkom slavnog umjetnika Alana Lija, koji je ilustrovao knjige “Gospodar prstenova” i “Hobita” te osvojio “Oskara” za svoj rad na filmskoj trilogiji “Gospodar prstenova”.

Sa obzirom na to da je Tolkin u svom djelu opisao Drugo doba Međuzemlja kao mračno doba za ljude i vilenjake i nije ispričao mnogo njegove istorije, ovo će, po Siblijevim riječima, biti jedinstvena prilika da detaljno bude istražen ovaj period kroz knjigu i seriju.

- Od prvog objavljivanja “Silmariliona” prije četrdeset pet godina, strastveno sam pratio pedantni pristup i poznavanje materijala Kristofera Tolkina u objavljivanju ogromne istorije spisa njegovog oca o Srednjoj zemlji. Počastvovan sam što sam dao svoj doprinos toj autoritativnoj biblioteci sa “Padom Numenora”. Nadam se da će “Pad Numenora”, spajajući mnoge niti iz priča o Drugom dobu u jedno djelo, čitaocima ponovo otkriti bogatu tapiseriju likova i događaja, koji su uvod u sukob poznat kao Rat za prsten, što je opisano u knjizi “Gospodar prstenova”- rekao je Sibli.

Knjiga će uzaći u tvrdom povezu i specijalnom luksuznom izdanju, a planski je tempirana da se poklopi sa izlaskom serije, koja će svakako pojačati interes za Tolkinovo djelo. Ove jeseni će takođe biti objavljena nova izdanja “Silmariona” i “Kompletnog vodiča kroz Međuzemlje”.

“Hobit” je prvi put objavljen 1937. godine, a “Gospodar prstenova” 1954/55. Svaki od njih je od tada postao omiljeni klasik književnosti i međunarodni bestseler preveden na više od 70 jezika, zajedno prodavši se u više od 150 miliona primjeraka širom svijeta.

Objavljen 1977. godine, “Silmarilion” je prodat u više od milion primjeraka u prvoj godini objavljivanja i preveden je na skoro 40 jezika.

Serija

Serija “Gospodar prstenova: Prstenovi moći” na platformu “Amazon” stiže 2. septembra. Radnja serije je smještena hiljadama godina prije “Hobita” i “Gospodara prstenova”, tokom Drugog doba Međuzemlja. Počinje u vrijeme relativnog mira nakon poraza Morgota, Sauronovog gospodara. Serija prikazuje živote i avanture glumačke ekipe i obećava da će posjetiti Maglene planine, glavni grad šumskih vilenjaka Lindon i obale ostrvskog kraljevstva Numenor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana