“Srpska bibliografija: knjige 1801 - 1867” dostupna čitaocima: Slikanje istorijskog portreta srpske knjige

Ilijana Božić
“Srpska bibliografija: knjige 1801 - 1867” dostupna čitaocima: Slikanje istorijskog portreta srpske knjige

BANjALUKA - “Srpska bibliografija: knjige 1801 - 1867”, kojom su objedinjene knjige od početka 19. vijeka do 1867. godine, dostupna je čitaocima zahvaljujući Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srbije.

Glavni redaktor djela i jedan od priređivača je Žarko Vojnović, koji je načelnik Odeljenja za bibliografiju Narodne biblioteke Srbije. Ova knjiga je izuzetan poduhvat u bibliografskom slikanju istorijskog portreta srpske knjige, a prema riječima bibliografa i savjetnika Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Jelene Janjić, retrospektivne nacionalne bibliografije su od izuzetnog značaja za jedan narod.

- Objavljena u dva toma, te uz 21 tom bibliografskog opisa srpske knjige štampane u kasnijem periodu, od 1868. do 1944, predstavlja izuzetnu dragocjenost srpske kulture. Opisivanje srpske štampane knjige u periodu od 1801. do 1867. godine vršeno je u 277 institucija širom svijeta. Ovaj posao istoriografskog karaktera otpočeo je daleke 1976. godine - rekla je Janjićeva za “Glas Srpske”.

Objasnila je da ova bibliografija sadrži 6.100 bibliografskih jedinica.

- Bibliografska građa donesena je hronološki, a unutar takvog rasporeda građa je azbučno uređena. Prema broju registara ova bibliografija je, ističe se u predgovoru, “najbogatija srpska bibliografija ovog tipa” - istakla je Janjićeva.

Dodala je da knjiga sadrži iscrpan predgovor glavnog redaktora koji predstavlja i istorijski prikaz rada na retrospektivnoj bibliografiji kod Srba.

- Bibliografski opisi za staru knjigu su bogatiji od opisa savremenih izdanja i u napomenama donose dragocjene podatke o sadržini djela, korisnih za proučavaoce različitih oblasti. Tako opis Srpskih narodnih pjesama iz Bosne, koje je sakupio i izdao Bogoljub Petranović, seže na tri stranice ove knjige donoseći u napomenama naslov svake objavljene pjesme i paginaciju - kazala je Janjićeva.

Naglasila je da su u “Srpskoj bibliografiji: knjige 1801 - 1867” opisani i objavi.

- Naime, u 19. vijeku, s ciljem bolje prodaje knjige, pažnja se poklanjala predbrojništvu. U najavi izlaska izdanja često su objavljivani pozivi za pretplatu, a spiskovi predbrojnika publikovani su u samoj knjizi. Pisac bi, poslije predaje rukopisa u štampu, u posebnom oglasu obavijestio čitaoce da je knjiga u štampi i da će u određeno vrijeme biti štampana - navela je Janjićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana