SPC i Filmski centar Srbije potpisali protokol o saradnji

Srna
SPC i Filmski centar Srbije potpisali protokol o saradnji

BEOGRAD - Filmski centar Srbije (FCS) i Srpska pravoslavna crkva (SPC) potpisali su protokol o saradnji s ciljem očuvanja kulturnog nasljeđa, savremenog kulturnog stvaralaštva i pravoslavne duhovne baštine.

Protokol je potpisan i s ciljem zajedničke podrške i promocije kulturnih vrijednosti, duhovnosti i tradicije sadržanih u kinematografskim djelima koje je podržao ovaj centar, saopšteno je danas iz FCS-a.

Ovim protokolom se projektima koje je podržao FCS olakšava pristup i korišćenje materijalnih, kulturnih i duhovnih dobara kojima raspolaže SPC, a koji su neophodni za njihovu realizaciju.

FCC će razmatrati zahtjeve za korišćenje dobara SPC i potom ih prosljeđivati Patrijaršijskoj upravnoj kancelariji.

Povodom potpisivanja protokola, direktor FSC-a Gordan Matić je rekao da ovaj centar prepoznaje potrebe domaće kinematografije i želju SPC da na najbolji način pomogne u stvaranju filmova koji ostaju kao trajna kulturna i umjetnička dobra narednim generacijama.

“Ovaj sporazum, kao i pozitivan stav SPC prema domaćim ostvarenjima smatramo jako bitnim”, rekao je Matić.

On je istakao da se ovakav protokol prvi put realizuje u domaćoj kinematografiji.

“Verujemo da će on značiti domaćoj filmskog sceni da lakše pristupi realizaciji filmova koji imaju ovakve potrebe. To je još jedna u nizu aktivnosti kojom Filmski centar olakšava put u stvaranju dobrih filmova”, rekao je Matić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana