“Spasitelj svijeta” vraćen u Napulj

G.S.
“Spasitelj svijeta” vraćen u Napulj

NAPULj - Italijanska policija pronašla je 500 godina staru kopiju slike Leonarda da Vinčija “Spasitelj svijeta” u Napulju i vratila je muzeju.

Policajci su rekli da su uhapsili 36-godišnjeg muškarca u čijem stanu je, u ormaru, pronađena slika “Spasitelj svijeta” (Salvator Mundi).

Djelo prikazuje Isusa Hrista sa podignutom rukom i dio je zbirke Muzeja Doma bazilike San Domeniko Mađore u Napulju.

Muzej bazilike je mjesecima zatvoren zbog zaštitnih mjera usljed pandemije virusa korona i niko nije prijavio da je slika u međuvremenu - nestala.

- Slika je pronađena zahvaljujući briljantnoj i marljivoj policijskoj operaciji. Inače, o njenom nestanku nije bilo prijave. Osoblje muzeja, koji je mjesecima zaključan, nije ni bilo svjesno krađe - rekao je napuljski policajac Đovani Meliljo.

Veruje se da je uljanu sliku naslikao umjetnik Đakomo Alibrandi.

Policija sada istražuje kako je ukradena, jer nije bilo znakova provale.

- Ko god da je uzeo sliku, vjerovatno pripada organizovanoj mreži međunarodnih trgovaca umetninama - objasnio je policajac.

Leonardova originalna slika “Salvator Mundi” nije viđena u javnosti od 2017. godine, kad je prodata. Ovo djelo tada je prodato u Njujorku za 450.3 miliona dolara. Isto to djelo, tokom pedesetih godina prošlog vijeka, zamijenjeno je s kopijom i tada je bilo prodato za 61 dolar. Smatra se da je sliku kupio princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salaman.

Da Vinči je sliku vjerovatno radio za Luja Dvanaestog, a naručena je oko 1500. godine. Više kopija slike napravili su Leonardovi sljedbenici. Neke se verzije značajno razlikuju od originala, pri čemu je na nekoliko njih Isus predstavljen kao mlađi.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana