Sonja Arsić Vukomanović o djelu “Kako sam zavolela svoje ime”: Knjiga pobjednik nad internetom

Ilijana Božić
Sonja Arsić Vukomanović o djelu “Kako sam zavolela svoje ime”: Knjiga pobjednik nad internetom

BANjALUKA - Reči između korica su uvek bile nešto što mi je unosilo veliku radost, uzbuđenje i najveće zadovoljstvo. Svet ispisan unutar neke knjige je za mene najbogatiji i najživlji svet.

Riječi su književnice Sonje Arsić Vukomanović čiji je rukopis “Kako sam zavolela svoje ime” osvojio nagradu “Sovica” za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu, koju tradicionalno dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. Ovo je ujedno i njen prvi roman.

Govoreći za “Glas Srpske” o ovom djelu Sonja Arsić Vukomanović je kazala da se nada da će se knjiga dopasti mladim čitaocima, te da će se u njoj pronaći.

- Pisana je iz perspektive devojčice tinejdžerke i mislim da je taj deo, gde onaj ko čita može da se identifikuje, bitan aspekt literature za mlade. Pišući ga, pred očima sam imala svoju decu, i zamišljala sam šta je to što bi oni voleli da čitaju. Možda sam pogrešila, ali možda i nisam. To će svakako mladi čitaoci znati ako se odluče da pročitaju knjigu - objasnila je ona.

Dodala je da smatra da vrijedi rizikovati i latiti se romana koji će čitaoce nasmijati i podsjetiti na to kako je život lijep i pun iznenađenja.

- Takođe, možda će ih  malo i podučiti životu, ali to podučavanje će biti fino i nenametljivo, jer mladi ne vole da im neko “soli pamet” - rekla je Arsić Vukomanović.

Kako je kazala roman ima autobiografskih elemenata, ali nije potpuno autobiografski.

- Vodilja mi je bila ideja da od običnog života napravim neobičan, i da pokažem da sve što nam se dešava može da se stavi na papir i da se ovekoveči i zapiše. Ali i da sve što se desilo ima svoj razlog zašto se desilo. Pisala sam ga svojoj deci, takođe, da pročitaju bar nešto, jer možda će im biti glupo da kažu da je i mamina knjiga dosadna - ispričala je ona.

Naglasila je da je djeci danas dostupno mnogo toga, da su im sve informacije na klik, ali da ipak vjeruje da knjige dolaze do čitalaca u svim vremenima, te da je knjiga pobjednik nad internetom i društvenim mrežama.

- Možda je to moje usamljeno idealističko uverenje, ali mislim da dobrim uticajem može puno toga da se učini. Mnogo znači savet nastavnika maternjeg jezika učenicima šta da čitaju, kao i stalno ponavljanje da se kultura govora neguje čitanjem. To je možda dosadno, ali je tačno, a kao nastavnik srpskog jezika i književnosti to pokušavam i radim - rekla je Arsić Vukomanović.

Dodala je da je izazovno pisati za sve uzraste, te da i pored mnogo sadržaja koji se djeci nude, do onih pravih  mogu da dođu samo uz pomoć dobrog vođenja i instrukcija, te da su odrasli tu da ih usmjere.

Govoreći o nagradi “Sovica” naglasila je da joj ovo priznanje znači mnogo jer joj je to prva nagrada, ali i zato što će zahvaljujući “Sovici” njen roman doći do čitalaca.

Desanka Maksimović

U razgovoru za naš list Sonja Arsić Vukomanović je ispričala kako je ljubav prema knjigama i piscima razvila zahvaljujući baki Jovanki.

- Ona mi je čitala “Antologiju novije srpske lirike”, pesme Desanke Maksimović i pričala mi o susretima sa piscima na Sajmu knjiga u Beogradu. Takođe, učiteljica Olgica je kod mene prepoznala ta čitalačka interesovanja i usmerila me da pohađam literarnu sekciju. Jedan od najbitnijih dana u detinjstvu mi je bio kad je našu školu, povodom Dana škole, posetila Desanka Maksimović. Tad sam videla pravu živu književnicu, ne samo fotografiju iz čitanke - ispričala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana