“Soba sjećanja” staje na megdan zaboravu

Ilijana Božić
“Soba sjećanja” staje na megdan zaboravu

Banjaluka - “Soba sjećanja na Petra Kočića” staje na megdan zaboravu te na slikovit, inovativan i savremen način uvodi publiku u svijet Mrgude, Davida Štrpca, Relje Kneževića i upoznaje nas sa piščevim patnjama i stradanjima.

 

Predstavljanjem “Sobe sjećanja na Petra Kočića” u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske otvorena je tradicionalna manifestacija, 54. Kočićev zbor.

Direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić istakla je da se ovim projektom NUBRS odužuje jednom od najznačajnijih pisaca ovog podneblja.

- Inspiraciju za spomen-sobu našli smo u sloganu koji je glavna vodilja banjalučke kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2024, a koji glasi “suprotnosti se privlače”. To nam je dalo ideju da povežemo tradicionalno i moderno. Upotrijebili smo najsavremenije informacione tehnologije i različite interaktivne eksponate koji će posjetiocima dočarati trenutke iz Kočićevog života. Kako je pisac išao ispred svog vremena, vjerujemo da je i ova soba ispred današnjeg doba - istakla je Petrović-Zečić i dodala da je naš borac za jezik, pismo i tradiciju to zaslužio.

Naglasila je da je u ovoj stalnoj postavci prvi hologram u BiH, prva virtuelna realnost, te da u regionu ne postoji ovakva soba posvećena jednom književniku. Autorke izložbe u stručnom i naučnom smislu su Vanja Šmulja i Spomenka Kuzmanović.

- Željeli smo da se svi upoznaju sa detaljima Kočićevog života i činjenicama kojima se biografi nisu mnogo posvećivali. Vodimo vas kroz atmosferu u kafani “Paulaner” u kojoj je Kočić mršteći se i znojeći plavom kredom ispisivao pripovijetke - istakla je Šmulja.

Dodala je da je naš veliki narodni tribun i pisac učinio sve kako bi svoju otadžbinu pretvorio u bolje mjesto za život.

- Patriotizam, stavljanje opšteg interesa ispred ličnog, konstruktivno djelovanje umjesto uzaludne kritike je ono čemu nas uči Kočić i to je ono što mi treba da naučimo svoju djecu. Najbolji među nama tek dolaze, oni će proći kroz ovu sobu i nadam se da će imati dovoljno senzibiliteta da shvate poruku koju im prenosi Kočić - zaključila je Šmulja.

Projekat je podržao grad, a spomen-sobu svečano su otvorili ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić i gradonačelnik Igor Radojičić.

- Na ovaj način smo Kočića približili mladim generacijama, koje u 21. vijeku na drugačiji način čitaju i saznaju - istakao je Radojičić.

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić istakla je da je “Kočićev zbor” jedna od najvažnijih manifestacija u Republici Srpskoj.

- Podsjećajući na život i rad Petra Kočića nastojimo sačuvati nacionalni identitet, jezik i pismo od zaborava - objasnila je Trivićeva.

Mladi pjesnici

Veče mlađih pjesnika “Na Kočićevom tragu” biće održano večeras u parku “Petar Kočić”, a svoje stihove čitaće devet pjesnika. Poetsko veče počinje u 20 časova, a svoje stihove čitaće Aleksandra Madžar, Milan Rakulj, Aleksandra Marilović, Marija Đurić, Selena Berić, Nikola Paripović, Danko Kuzmanović, Saša Baštinac i Stefan Višekruna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana