Slavni strip serijal “Boun” dobija izdanje na srpskom jeziku

Branislav Predojević
Slavni strip serijal “Boun” dobija izdanje na srpskom jeziku

NOVI SAD - Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” objaviće kompletan originalni strip serijal “Boun (Bone)” u pet luksuzno opremljenih knjiga na srpskom jeziku u okviru svoje edicije “Novi svet”.

Ovo izdanje remek-djela legendarnog autora Džefa Smita, koje se često smatra jednim od najboljih stripova u istoriji devete umjetnosti, predstavlja kapitalni poduhvat na srpskom tržištu.

Sam “Boun” je genijalni spoj avanture, fantastike i komedije te jedna od najboljih pripovijesti u svijetu stripa, ovjenčana sa 11 nagrada “Harvi” i 10 nagrada “Ajzner”, kao i sa pregršt sličnih priznanja širom planete. Sam serijal je pokrenut kao nezavisno objavljena serija grafičkih romana, koju je napisao i crtao Smit, originalno izdat u 55 neredovnih izdanja od 1991. do 2004. godine. Postepeno je stekao kultni status, a potom i svakim novim izdanjem i prevodom postajao globalni pop fenomen uz oduševljenje publike i jednoglasne pohvale kritike.

Serijal karakteriše jednostavan i efektan crtež te scenaristička mješavina komedije i mračne fantastike, dok Smit opisuje strip kao priču o ribi van vode.

- Postoje tri moderna lika, koji su nastali po uzoru na Paju Patka ili Duška Dugouška, koji se gube u dolini iz bajke. Tamo provedu godinu dana i steknu prijatelje i neprijatelje, nalazeći se uhvaćeni u iskušenjima i nevoljama, pa čak učestvuju u ratu - rekao je Smit.

Mješavina klasičnog i nekonvencionalnog, sa sjajnom Smitovom dinamikom uvođenja u radnju, gdje u prvom dijelu upoznajemo likove, u drugom se oni zabavljaju, u trećem počinje opasnost, u četvrtom je rat i igra počinje da bude ozbiljna, daje draž i kvalitet autentičnosti stripa, koji je na početku seosko-šumska idila, dok kasnije postaje ozbiljna epska saga o vječnoj borbi dobra i zla. Na sve te scenarističke elemente nadograđuje se i Smitov efektni crtež, sirovih i nedovršenih linija, koji u potpunosti ocrtava karakter junaka, pri čemu njegova jednostavnost daje odličnu ravnotežu neobuzdanosti radnje i scenarističkoj dinamici priče.

Strip je doživio brojna reizdanja, kolorisane verzije (Stiv Hajmejker), luksuzna izdanja za jubileje, te nekoliko spinof priča. Srpsko izdanje izlazi u pet integralnih knjiga, a prva od njih ima 264 strane u tvrdom povezu i punom koloru uz prevod Nikole Dragomirovića.

Autor

Rođen i odrastao na američkom Srednjem zapadu, Džef Smit učio je da crta iz stripova i gledajući crtane filmove na televiziji. Dok je većina odraslih smatrala stripove dječjom zanimacijom, Smit je rano otkrio da nijedno ljudsko iskustvo, od samoispitivanja preko politike do romantične poetike, ne ostaje izvan dometa svijeta devete umjetnosti. Stripom “Boun” je stekao slavu i besmrtnost. Potom je za izdavačku kuću “DC komiks” radio na serijalu “Šazam”, a za “Fantagrafiks” je dizajnirao novo integralno izdanje “Pogoa” Volta Kelija. Od 2008. do 2012. godine radio je na novom autorskom serijalu “Rasl”, naučnofantastičnom noaru crtački i narativno drugačijem od “Bouna”, čime je želio da se oproba u novom stilu pripovijedanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana