Slavni francuski strip “Pet zemalja” uskoro na srpskom jeziku

Branislav Predojević
Slavni francuski strip “Pet zemalja” uskoro na srpskom jeziku

NOVI SAD - Čuveni francuski strip serijal “Pet zemalja” dobija svoje izdanje na srpskom jeziku, gdje počinje svoj život u izdavačkoj kući “Čarobna knjiga” i ediciji “Stari kontinent”.

U pitanju je bestseler ostvarenje, koji se najčešće opisuje kao “Igra prestola” u francuskom stripu, a djelo je scenarističkog kolektiva koji čine David Šovel, Andoris i Patrik Vong, koji se potpisuje imenom Luelin, kao i crtača Žeroma Lerekilea. U Francuskoj ga objavljuje “Delkur” od 2019. godine, a upravo je objavljen osmi album, dok deveti stiže u oktobru. Izvanredne reakcije publike svrstale su ovaj serijal među jedno od najuspešnijih strip-ostvarenja posljednjih godina.

Sama priča dešava se u Angleonu, kraljevstvu velikih mačaka, gdje je stari kralj na umoru. Kandže se oštre, a borba za presto prijeti da uništi nekada veličanstveno kraljevstvo. Ostala kraljevstva (Arnor, Erinal, Itara i Lis) prate zakulisne igre i strepe da će se intrige preliti i u njihove zemlje.

Kraljevstva “Pet zemalja”, kojima vladaju i nastanjuju ih životinje, detaljno su osmišljena i čine složen svijet koji autori postepeno otkrivaju čitaocu, a Šovel kaže da je od početka želio ideju i dinamiku bindžovanja televizijskih serija pretočiti u svijet stripa.

- Radim na tome više od pet godina. Izložio sam svoje želje za univerzumom, koji se nalazi na pola puta između srednjeg vijeka i renesanse sa antropomorfnim likovima, a pošto sam veliki ljubitelj televizijskih serija, želio sam da njihovu dinamiku prenesem u strip, a to zahtijeva veliki broj albuma. Postojala je kod mene frustracija zbog ograničenja klasičnog stripa po principu jedan album u tvrdom povezu godišnje i na kraju 20 minuta brzog čitanja - rekao je Šovel.

Da bi realizovao svoj ambiciozni projekat, Šovel je pisao u tri glave na scenariju gdje je Vong bio zadužen za vizuelni dizajn, dok je Andoris gradio mitologiju univerzuma, a Lerekile je zadužen za crtež.

- Uvijek se trudimo da budemo dva ili tri albuma ispred Žeroma Lerekilea. Ono što on radi je nevjerovatno, 160 stranica ovog kvaliteta godišnje, jedna stranica svaka dva dana. To je model koji nije baš ponovljiv - naveo je Šovel.

Čitav serijal je kolosalan zadatak, jer Šavel želi da istraži pet zemalja svog univerzuma brzinom od šest albuma po ciklusu i završi svaki ciklus za dvije godine, odnosno tri albuma godišnje da bi dao pravu dinamiku cjelini od 30 albuma. Nakon Angleona sa mačkama, drugi ciklus otvara kontinent Lis naseljen primatima. Medvjedi i gmizavci će biti dio sljedećih univerzuma, svaki sa svojom posebnošću. Za mačke zaplet je bio vrlo politički, ali Šavel kaže da to ide od vrste do vrste.

- Koristili smo specifičnosti u vezi sa svakim vrstom. Kada ste scenarista za žanrovski strip, morate proizvoditi vizualne elemente. Potrebne su vam jake stvari koje izazivaju želju. Imamo poseban odnos prema životinjama, pošto imamo kolektivno pamćenje o njima. I to je dodatna energija za inventivnost - kaže Šovel.

Prvi integral ovog stripa na srpskom jeziku ima 181 stranu u koloru, uz prevod Olje Petronić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana