Slavko Štimac dobitnik nagrade "Počasni Ernest"

Tanjug
Slavko Štimac dobitnik nagrade "Počasni Ernest"

BEOGRAD - Slavni glumac Slavko Štimac dobitnik je nagrade "Počasni Ernest", koja će mu biti uručena na trećem izdanju Somborskog filmskog festivala, koji se održava od 10. do 13. jula ove godine u organizaciji Kulturnog centra Laza Kostić.

Slavko Štimac je zahvalio organizatorima na ovom priznanju.

"Jako mi je drago drago što nagrada nosi ime pionira i velikog filmskog entuzijaste Ernesta Bošnjaka. Trudiću se da opravdam čast koja mi je ukazana", kazao je Štimac.

Slavko Štimac počeo je karijeru još u dječijem uzrastu, u filmu "Vuk Samotnjak", kada je imao samo 12 godina.

Svoj status potvrđuje u ostvarenjima „Zimovanje u Jakobsfeldu" (1975) i „Salaš u malom ritu" (1976), te nastavlja da tumači uloge tinejdžera.

Početkom osamdesetih igra jednu od svojih najznačajnijih uloga, u debitantskom filmu Emira Kusturice "Sjećaš li se Doli Bel".

Tokom ove decenije igra u nizu popularnih filmova, kao što su "Ko to tamo peva", "Varljivo leto ''68", "Braća po materi", i mnogim drugima, i učvršćuje status jednog od najboljih glumaca sa ovih prostora.

Nastavlja saradnju sa Kusturicom u fimovima "Podzemlje" i "Život je čudo", a do danas je ostvario na desetine zapaženih uloga.

Televizijska publika poslednjih godina može da ga vidi i u popularnoj seriji "Ubice mog oca".

Nagrada "Počasni Ernest" nosi naziv po filmskom pioniru Ernestu Bošnjaku, somborskom kinematografu i jednom od prvih filmskih autora u Srbiji. Bošnjak je bio osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop.

Kao pristalica filma i entuzijasta, i sam je počeo da snima filmove 1909. godine, a za zasluge na razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.

Treće izdanje Somborskog filmskog festivala biće otvoreno u Atrijumu Gradske kuće svečanom ceremonijom, u petak 10. jula u 20 časova. Iste večeri u 21h počeće i glavni program, projekcijom rusko-srpskog bioskopskog hita "Hotel Beograd".

Na festivalu će biti prikazano 11 ostvarenja u četiri selekcije: Glavni program, Kultni klasici, Panorama švedskih filmova i Nostalgija.

Na festivalu će biti dodeljene i nagrade Ernest za najbolji film, glumicu i glumca. O nagradama odlučuje žiri koji čine glumica Marija Bergam, glumac Feđa Stojanović, i filmski producent Feti Dautović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana