Sjećanje na umjetnika Rembranta van Rajna rođenog prije 415. godine: Genije zlatnog doba

Priredila: Milanka Mitrić/agencije
Sjećanje na umjetnika Rembranta van Rajna rođenog prije 415. godine: Genije zlatnog doba

Jedan od najvažnijih svjetskih slikara ikada, i najuticajnijih umjetnika 17. vijeka, bio je Rembrant Harmenron van Rajn, holandski barokni genijalac, od čijeg rođenja ove godine obilježavamo 415 godina, a čiji značaj u istoriji umjetnosti je nemjerljiv.

 Njegova djela, stvorena izvanrednim umijećem, i danas su predmet istraživanja, a podaci o njegovim djelima kompletirani su tek prije nekoliko godina. Umjetnik zlatnog doba slikarstva u Holandiji, Rembrant je bio čovjek koji je na početku samo slikao portrete, a kasnije realistična djela s istorijskim, biblijskim i mitskim motivima, koje je oživljavao na svoj način.

- Ruka mu se više ne pokorava. I dijete bi moglo da slika kao on. U teškim trakama cijede se boje s njegovih slika, a kad se osuše, po njima se hvata debela kora. Čudak je on i luda! I još traži da mu čovjek sve to primi pod gotov groš! Kakve li tame, kakve svojeglavosti! A pogotovo oni biblijski prizori, koje želi da naslika. Sve se gubi u sjeni, u crnoj magluštini! Postao je sovuljaga, što se boji dnevnog svjetla, sin noćnog mraka - naveo je u knjizi “Rembrant” Teun de Vrije.

Među njegovim najznačajnijim djelima su “Noćna straža”, “Oluja na Galijejskom moru”, “Čas anatomije doktora Nikolasa Tulpa”, “Belsazarova gozba”, “Bludni sin u krčmi”, “Povratak bludnog sina”, “Avram i Isak”, “Skidanje sa krsta”, “Artemizija” i “Danaja”.

Preminuo je 1669. godine.

“Čas anatomije doktora Nikolasa Tulpa”

Ovo djelo prikazuje hirurga koji predaje anatomiju secirajući leš pogubljenog zločinca Arisa Kindta. U 17. vijeku časovi anatomije bili su prilično društveni događaji, koji su održavani jednom godišnje i na kojima se javno seciralo tijelo kriminalca.

“Noćna straža”

Ovo djelo naslikano je 1642. godine i rađeno je uljem na platnu. Na slici, koja je, u stvari grupni portret su pripadnici streljačkog udruženja “Kloveniersdoelen”. Slika je naručena 1638. godine, povodom obilježavanja posjete francuske kraljice Marije Mediči.

“Oluja na Galilejskom moru”

Ova slika, rađena je uljem na platnu i nastala je 1633. godine. Prikazuje Isusa koji smiruje olujno nevrijeme i jedino je Rembrantovo djelo koje prikazuje more. Slika je izgubljena već više od tri decenije, jer je ukradena iz muzeja u Bostonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana