Simfonijski orkestar otvara Teatar fest "Petar Kočić"

Milanka Mitrić

BANjALUKA - Teatar fest "Petar Kočić" biće otvoren 4. juna koncertom Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske, najavljeno je danas u ovoj ustanovi.

Planirano je da koncert ovog, novoosnovanog orkestra bude održan od 21 čas na otvorenom, ispred Narodnog pozorišta RS, a u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, koncert će biti održan u velikoj sali pozorišta.

- Cilj nam je da svima koji žele omogućimo da prisustvuju koncertu, jer će to biti jedinstvena prilika da predstavimo početak rada našeg simfonijskog orkestra, koji će napraviti put novim programskim aktivnostima kojima će se pozorište baviti u narednom periodu - rekla je v.d. upravnika Narodnog pozorišta RS Dijana Grbić, koja je podsjetila i na program ovogodišnjeg festivala koji se održava pod sloganom "Snaga zemlje" i koji će biti zatvoren 11. juna dodjelom nagrada.

Dirigentkinja simfonijskog orkestra Branka Radošević Mitrović objasnila je da će na koncertu nastupiti i veliki hor, ali i solista.

- Na sceni će biti više od 120 učesnika, a osim klasičnih numera biće izvedene i poznate filmske kompozicije, te smo sigurni da će uživati sve generacije - naglasila je Mitrovićeva i otkrila da će među numerama biti izvedene kompozicije Enija Morikonea, zatim pjesme iz filmova "Indijana Džons", Tor", te "Monteki i Kapuleti" Sergeja Prokofjeva, kao i da će  na koncertu nastupiti operska diva Dunja Simić.

U isto vrijeme, paralelno s ostvarenjem Teatar festa, biće otvoren i prvi Pozorišni akademski festival (PAF). Ovu teatarsku smotru organizuje Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, u saradnji sa Narodnim pozorištem RS, Dječijim pozorištem RS i Gradskim pozorištem "Jazavac", a predstave će biti igrane u ovim teatrima, ali i na ljetnoj sceni Akademije umjetnosti.

- Dobili smo dosta prijava. Selekcija se svela na sedam predstava akademija dramskih umjetnosti iz regiona i osma predstava u čast nagrađenih biće predstava naše akademije  "Djeca sunca"  objasnila je dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Dragana Purković Macan.

Ona je istakla da će festival biti edukativnog karaktera, što uključuje predavanja dramskih pedagoga iz regiona, promociju knjige i okrugle stolove nakon predstava.

- Bitno je da imamo paralelno i studentske predstave i predstave profesionalnih pozorišta. Naš festival, takođe, počinje 4. juna, trajaće tri dana. Svakodnevno ćemo izvoditi po dvije ili tri predstave, a ulaz za sve predstave je slobodan - navela je ona, i dodala da će za nekoliko dana predstaviti detaljan program festivala.

Prodaja paketa ulaznica za Teatar fest "Petar Kočić" počela je danas, a pojedinačne ulaznice biće u prodaji od 25. maja.

Selekcija

Na Teatar festu "Petar Kočić" ove godine biće odigrano šest takmičarskih predstava, a o najboljoj će odlučiti žiri u sastavu Milica Kralj, Đurđa Tešić i Jasna Diklić. Na festivalu će biti odigrane predstave "Cement Beograd", Beogradskog dramskog pozorišta, "Jugoslavija, moja otadžbina", Pozorišta Prijedor i Gledališča Koper, "Šćeri moja", Crnogorskog narodnog pozorišta, "Kod večite slavine",  Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, "Petrijin venac", Ateljea 212 i "Kaštel u jezeru", Narodnog pozorišta Sombor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana