Simeun Đak i David Štrbac vječni heroji

Aleksandra Glišić
Simeun Đak i David Štrbac vječni heroji

Banjaluka - Petar Kočić je prije svega naš Krajišnik sa Zmijanja. Svaka smrt je tužna, a Kočićeva je bila i tužna i ružna. Znamo da je umro u duševnoj bolnici u vreme kada je srpski narod grcao u ropstvu, a on je najviše sanjao o slobodi.

Ovako je potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) akademik Ljubomir Zuković podsjetio na najčuvenijeg Zmijanjca koji je iskreno i strasno ljubio slobodu.

Centralna manifestacija povodom godišnjice Kočićeve smrti, koja je održana u četvrtak uveče u svečanoj sali ANURS-a, okupila je istinske poznavaoce piščevog opusa, predstavnike političkog, javnog i kulturnog života RS i poštovaoce lika i djela narodnog tribuna koji je zadužio svoj narod.  

Na značaj djela autor antologijskih pripovjedaka podsjetio je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

- Zadovoljstvo mi je što još jednom podsjećamo na lik Petra Kočića kroz njegova interesovanja koja je imao i kao pisac i kao političar i kao narodni tribun. Njegove riječi su i danas aktuelne. Tražeći za narod i narode ovih prostora ono što im pripada, mi se i danas nalazimo u svijetu u kome se borimo za prava, prihvatajući obaveze svog naroda unutar BiH - rekao je Čubrilović.

Ugledni književnik i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti Goran Petrović ukazao je da se odjek Kočićeve riječi povodom jubileja širio i van Banjaluke.

- Pripremio sam jednu priču o Kočiću, kao pisac piscu. Ovog pisca možda nismo dovoljno pažljivo čitali u školi i pomalo je odgurnut na margine lektire. Trebalo bi ga čitati što češće kao i ostale pisce. Ne bi bilo loše da neki ljudi dokažu da su pročitali Kočića, Lazu Lazarevića, Radoja Domanovića i Branislava Nušića - kazao je Petrović koji je za svoju priču dobio buran aplauz na svečanoj akademiji.

Ljubomir Zuković je ispričao kako je Kočić bio duboko nesrećan pred kraj života.

- Samo nekoliko dana prije smrti austrijska granata pogodila je bolnicu i njegovu sobu, ali on trenutno nije bio u toj prostoriji. Otvoreno je žalio što ga smrt već tada nije stigla jer je bio razočaran. Kao gromada u srpskoj književnosti vrlo je omiljen, a prvenstveno borac za čistotu srpskog jezika - zaključio je Zuković.

U svečanom programu učestvovali su i studenti banjalučke Akademije umjetnosti, kao i glumac Dječijeg pozorišta RS Duško Mazalica koji je tumačio Kočića govoreći o temama koje su ga najviše okupirale. 

Glas naroda

Profesor dr Staniša Tutnjević, dopisni član ANURS-a besjedio je na temu "Toposi kosovskog mita u djelu Petra Kočića".

- Razumljivo je što kosovska ideja zauzima značajno mjesto u Kočićevom djelu - kaže Tutnjević podsjećajući da je slavni pisac najbolje osluškivao glas svog naroda i čuvao bogatstvo jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana