Šetnja u Prijedoru kroz grafike

S. Ta.
Šetnja u Prijedoru kroz grafike

Prijedor - Izložba grafika autorke Sare Marije Šiknule, pod nazivom “Šetnja u Prijedoru, otvorena je u prijedorskom Muzeju Kozare.

Kustos umjetničke zbirke ove ustanove Aleksa Milić potvrdio je da je saradnja s ovom umjetnicom počela prošle godine, kada je ona kao turista posjetila Prijedor.

- Ona je multimedijalna umjetnica iz Valete i digitalni mediji su nešto od čega ona počinje svoj rad, bilo da su to kasnije grafike, instalacije, slike, kolaži bilo crteži - rekao je Milić.

On je dodao da su ovaj put to grafike izvedene u klasičnoj tehnici, višebojnoj sito štampi, nastale na osnovu predložaka fotografija napravljenih u Prijedoru prošlog ljeta.

Milić je potvrdio da je ovo samo početak saradnje budući da već dogovaraju izložbu njenih studenata sa Malte, a nije isključena ni saradnja naših umjetnika s umjetnicima te ostrvske zemlje.

Autorka izložbe je objasnila da je svoje šetnje gradom zabilježila foto-aparatom i da su to osnove njenih izloženih grafika kao dio fascinacije načinima svakodnevnog života u različitim mjestima.

Te fotografije su kasnije poslužile kao predlošci za likovne kompozicije, gdje koristim postojeće arhitektonske elemente, naglašavajući aspekte grada koji me posebno zanima - kazala je Šiknula.

U Muzeju Kozare izloženo je 18  njenih grafika, koje će Prijedorčani moći da pogledaju do 12. septembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana