Serijali o starim zanatima u produkciji „Forum teatra“ na "Jutjub" kanalu

Srna
Serijali o starim zanatima u produkciji „Forum teatra“ na "Jutjub" kanalu

ISTOČNO SARAJEVO - Produkcija "Forum teatar" iz Istočnog Sarajeva otvorila je "Jutjub" kanal na kojem je postavila dokumentarne TV serijale o starim zanatima.

Postavljene su sve epizode dokumentarnih TV serijala "Azbuka starih zanata" i "Zlatne ruke", koji su realizovani u koprodukciji "Forum teatra" i produkcije "Prvi kadar", Istočno Sarajevo.

"U vrijeme kada je neophodno da zbog pandemije virusa korona ostanemo kod kuće, kako bismo sačuvali svoje i zdravlje svojih najbližih, smatramo da bi bilo veoma dobro, poučno i zanimljivo da publici ponudimo kvalitetne sadržaje i to je jedan od najvažnijih razloga zašto smo se odlučili na ovaj korak", rečeno je danas Srni u "Forum teatru".

Serijali su nastali s ciljem očuvanja kulturne baštine i tradicije naroda i narodnosti sa naših prostora, i u njima su otkrivene tajne starih, ali i umjetničkih zanata, dočaravajući magiju drevnih vremena.

Kroz zanimljiv prikaz tradicionalnih zanata predstavljeno je doba u kome su nastajali, vrijeme njihovih najvećih uspona, kako su nove tehnologije i moderan način života uticale na njihov razvoj, kao i kakva je budućnost pred njima.

Autor i voditelj oba serijala Aleksandra Mitrić Štifanić vodi gledaoce kroz azbuku starih zanata, otkrivajući tajne: šeširdžijskog, bombondžijskog, jorgandžijskog, četkarskog, opančarskog, sitarskog i drugih starih, gotovo zaboravljenih zanata.

Serijali su sufinansirani od Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a Generalni sponzor "Azbuke starih zanata" je pekara "Zlatno zrno" iz Istočnog Sarajeva.

Serijali su emitovani na Radio-televiziji Republike Srpske, tokom 2018, 2019. i 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana