SANU: Iznenađeni primitivnim tonom mržnje HAZU

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) saopštila je danas da je zatečena "primitivnim tonom mržnje" u dokumentu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora s BiH, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihovog ulaska u EU.

Uprkos iskustvu, članovi SANU zatečeni su primitivnim tonom mržnje u objavi HAZU “Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Evropsku uniju“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, SANU nema iluzija da će se iko od onih u međunarodnoj zajednici koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrijednostima oglasiti povodom ovog huškačkog političkog pamfleta, a da sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama "logora smrti”, neće ulaziti u, kako su naveli, obezvrijeđeni prostor replike sa onima koji besramno koriste izraz "jasenovački mit”.

"Ali je dobro i korisno da znamo šta misle!", zaključuje se u saopštenju SANU.

Akademici iz hrvatske akademije nauke i umjetnosti usvojili su Dokument o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, vezano za ulazak zemalja regiona u Evropsku uniju.

Da bi Srbija nastavila proces evrointegracija, između ostalog, od zemlje se zahtjeva da prestane sa "podsticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana uz odricanje od velikosrpske propagande".

Sa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu te aktualizovati "neodgodivi povratak hrvatskoga katastarskog teritorija i Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske", navodi HAZU, kako prenosi hrvatska agencija Hina.

Traži se i zaštita prava hrvatske manjine u Srbiji, ali i "potreba definisanja položaja" Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

HAZU je taj dokument poslao u februaru predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanović, predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana