Sanja Klisarić iz Beograda dobitnik "Sovice"

Srna
Sanja Klisarić iz Beograda dobitnik "Sovice"

ISTOČNO SARAJEVO - Rukopisu autora Sanje Klisarić iz Beograda "Šušuova čudesna avantura", odlukom žirija, dodijeljena je nagrada za najbolju knjigu za djecu "Sovica", saopšteno je iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

"Toplu romanesknu, avanturističku priču žŠušuova čudesna avanturaž pokreće čežnja za dosezanjem nebeske sfere i nepoznatih daljina, tipičnu za svako mlado biće, u kojoj ima nečeg univerzalnog i ontološkog", naveo je žiri konkursa za najbolju knjigu za djecu.

Žiri je naglasio da imaginativno putovanje s preprekama podrazumjeva zbivanja u egzotičnim regionima širom svijeta, a u prvom planu je otvorenost mladog junaka da se raduje novim prijateljima i pomaže im u nevolji.

"To što je ova romaneskna priča smještena u domen animalistike, najsrodnija je žanru proširene priče o životinjama, omogućava da se svijet koji je čovjek podredio svojim pravilima prikaže sa margine, iz pozicije podređenih i ugroženih životinjskih vrsta, da se krajnje angažovano progovori o zabrinjavajućim ekološkim problemima i o zlu koje čovjek nanosi prirodi i njenim stanovnicima", naveo je žiri.

Mala koala koja svojom plemenitošću i dobrotom uspijeva da na svoj način ujedini svijet uči nas altruizmu, empatiji i važnosti prijateljstva, a posebno otvorenosti prema drugom i drugačijem, istakao je žiri.

Žiri za najbolju knjigu za djecu radio je u sastavu Milena Kovačević Ivanović, Aleksandra Čvorović i Zorana Opačić, predsjednik žirija.

Uručenje nagrade planirano je za septembar povodom Dana Zavoda, do kada će rukopis biti i objavljen.

Nagrada "Sovica" obuhvata povelju uz honorar od 1.000 KM, kao i štampanje djela u tiražu od 500 primjeraka, od kojih autoru pripada 20.

Na konkurs za ovogodišnju "Sovicu" pristigla su 33 rukopisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana