Sajam knjiga: Patrik Beson, Erik Emanuel Šmit, Matijas Enar...stižu u Beograd

Tanjug
Sajam knjiga: Patrik Beson, Erik Emanuel Šmit, Matijas Enar...stižu u Beograd

BEOGRAD- Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 21. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom "Živele knjige", a zemlja počasni gost je Francuska, najavili su danas organizatori.

Predsjednik odbora Sajma knjiga dramaturg Dušan Kovačević rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini grada da je za jedan od najposjećenijih kulturnih događaja u Srbiji i ove godine interesovanje izdavača i čitalaca izuzetno i može se očekivati poseta za pamćenje.

Kovačević je ocijenio da će "uprkos raznim katastrofičnim pričama o kraju književnosti", među sajamskim štandovima biti hiljade posetilaca od sedam do poznih godina, koji će "sa žarom kupovati knjige".

"Vera u pisanu reč je trajna i nikad neće nestati, uprkos pojavi sve moćnije elektronske tehnologija", istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Francuska je počasni i dragi gost, jer su njena književnost i pisci svjetski klasici, a nove knjige iz te zemlje će na sajmu biti posebno dragocjene.

Kovačević je dodao da se u njegovom životu svijet književnosti promijenio kada je sa 12 godina pročitao djelo "Gargantuu i Pantagruela" Fransoa Rablea, jer je ta priča za njega od izuzetnog značajna.

Napomenuvši da će o budućnosti sajma i novog sajamskog prostora razmišljati kada budu nešto više i konkretnije znali, Kovačević je dodao da je Sajam knjiga samo jedna od mnogobrojnih manifestacija koja se u tom prostoru održavaju.

"I ove godine se vidimo na istom mestu i u isto vreme, kao i 65 godina ranije. Vidimo se u oktobru", poručio je Kovačević.

Koordinatorka projekta Ljiljana Šoškić je rekla da će ovogodišnji sajam biti duži za jedan dan u odnosu na prethodne, i da će se održavati tradicionalno u halama 1, 2 i 4, uz veliki interes izdavača.

Prema njenim riječima, prijavljeno je 400 direktnih izlagača iz zemlje i inostranstva", a lista još nije konačna. Šoškić je najavila da će školski dan biti 26. oktobar, dok je će porodice moći da uđu uz jednu porodičnu ulaznicu.

Savjetnik za kulturu ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere je istakao da je njegova zemlja počastvovana što je gost na najvećoj srpskoj kulturnoj manifestaciji koja okupi i do 200.000 posetilaca.

Pjere je istakao da žele predstaviti savremenu francusku misao u svim oblicima, posebno književnost, i to u svim žanrovima, od društvenih nauka do knjiga za djecu, uključujući stripove i francuske mange, "koji privlače brojnu publiku naročito mladu".

Prema njegovim riječima, francuski štand na sajmu će imati "pariski šmek, podsetiće na pariski kafe", jer je želja da posjetioce prenesu u Pariz i Francusku, i tu će biti održavani susreti sa srpskim i francuskim književnicima, izdavačima i prevodiocima, uz potpisivanje knjiga.

Pomenuvši kao teme i modu, gastronomiju i sport, povodom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, Pjere je dodao da iz Francuske na Beogradski sajam stiže mnogobrojna delegacija u kojoj su Patrik Beson, Matijas Enar, Katrin Kise, Florans Noavil, Erik Emanuel Šmit i drugi.

Umjetnička direktorka Sajma knjiga Sanja Milić je istakla da su uspjeli dovesti na sajam četiri važna književna imena - izraelskog pripovedača Etgar Keret, Portugalca Žoaoa Torda, britanskog istoričara Sajmon Sibaga Montefjore i književnicu Kejt Mos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana