Sahranjen glumac Tanasije Uzunović

G.S.
Foto: ATA Images

BEOGRAD - Glumac Tanasije Uzunović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Sahrani Tanasija Uzunovića prisustvovali su članovi njegove porodice, prijatelji, brojne kolege glumci.


Govore su održale glumice Ivana Žigon i Zlata Numanagić.

Prethodno je komemoracija čuvenom glumcu održana u Narodnom pozorištu u Beogradu, njegovoj matičnoj kući, na Velikoj sceni.

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić rekao je na komemoraciji da je Uzunović veliki glumac koji je obilježio jugoslovensku i srpsku kinematografiju, pozorište i televizijsku produkciju.

“Darovao je ovoj sceni Narodnog pozorišta jedinstven, produhovljeni i otmeni glumački izraz, a inače ima iza sebe više od 50 filmova i TV serija”, rekao je Goncić.

Glumac Petar Božović rekao je da se sa Uzunovićem upoznao na Akademiji za film, pozorište, radio i televiziju “u neko drugo vreme, kada su se glumci međusobno poštovali”.

Od Tanasija Uzunovića oprostio se i glumac Vojin Ćetković.

- Moj prvi partner bio je Tanasije Uzunović. Onaj ko je plašio hrabre partizane i koga sam sanjao. Prvi put sam ga gledao u predstavi Dejana Mijača. Još uvek mi prolazi njegova virtuoznost. Kasnije smo igrali i u Šekspirovoj tragediji, a kasnije i u seriji "Moj rođak sa sela". Sećam se kako je tražio da nosi belu košulju i bakingarove sa kojima nije bio zadovoljan naredne dve godine. Ja sam mu prišao i rekao da on meni igra ujaka koga ja najviše volim, a mene je teško voleti. Prišao je i zagrlio me, a od tada pa do danas je bio moj ujak. Bio je komplikovano divan. Zvao sam ga Tasos sa Rodosa. Bio je moj prijatelj i ja sam bio njegov. Nedostaješ mi Taso i tek ćeš mi nedostajati - ovim riječima od njega se oprostio Vojin Ćetković .


Uzunović je dobitnik više značajnih priznanja, među kojima se posebno izdvajaju Oktobarska nagrada grada Beograda i Sterijina nagrada, kao i Pečat Narodnog pozorišta.

Tanasije Uzunović preminuo je 10. marta u 81. godini.

Rođen je u Nišu 1942. godine i bio je unuk Nikole Uzunovića, nosioca Legije časti i predsjednika Vlade Kraljevine Jugoslavije između dva rata.

Posljednju ulogu u Narodnom pozorištu odigrao je 19. januara, tumačeći lik Zarije Vučića u “Velikoj drami”, a to mu je bila i prva uloga kao stalnog člana ansambla tog pozorišta 2002. godine.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana