Ružica Panić, slikarka, za “Glas Srpske”: Trpeza ljubavi prema umjetnosti hrani dušu

Ilijana Božić
Ružica Panić, slikarka, za “Glas Srpske”: Trpeza ljubavi prema umjetnosti hrani dušu

BANjALUKA - Slikanje je moj poziv kojeg sam u ranim godinama postala svjesna i to se nije moglo promijeniti kasnije, kada su me upozoravali da to baš nije pravi izbor zanimanja za naše podneblje.

Kazala je to u razgovoru za “Glas Srpske” slikarka Ružica Panić, koja je diplomirala na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi prof. Vese Sovilja 2011. godine, a čiji su radovi izloženi u “Galeriji Plus”. Ona je naglasila da je ostala pri svom odabiru i nastavila da stvara, s nadom i odlučnošću da pokuša uticati na podneblje u kojem  se rodila, te da zajedno sa ostalim umjetnicima pruži duševnu hranu onima kojima je potrebna.

- Prvu profesionalnu samostalnu izložbu sam imala na trećoj godini studija, a kasnije, vođena željom da publici približim svoj rad, 2018. organizujem drugu samostalnu izložbu, u banjalučkom kafiću “Joko”, gdje sam imala divnu interakciju i dijalog sa publikom - istakla je Panićeva i dodala da je raduje kada kod publike prepozna interesovanje i “glad” za kulturno-umjetničkim dešavanjima.

Naglasila je da imamo mnogo umjetnika koji pozivaju publiku u galerijske prostore, te da je odlučila da svoju umjetnost predstavi u prostoru u kojem se publika osjeća najudobnije.

- Želim da im približim svoj rad na nivou nečega što bi trebalo da bude naša svakodnevica. Kultura i umjetnost bi trebalo da budu dio naše svakodnevice, a ne mistifikovani predmeti koji pripadaju svima osim onima kojima su najpotrebniji - objasnila je Panićeva.

Na njenim slikama dominiraju portreti ženskih likova za koje je istakla da predstavljaju simbol nježnosti, razumijevanja, prihvatanja razlika i njihovog poštovanja.

- One predstavljaju ženski princip, majku prirodu i svu energiju stvaranja u nama i oko nas. Slikam ih u nadi da će u posmatraču uspješno probuditi upravo takve životne vrijednosti. One su gotovo uvijek u uskoj vezi sa prirodom, koja nam nosi mir i spokoj u vremenima kada je upravo to ono što nam je najpotrebnije, a čega se rijetko sjetimo. Za mene je simbol prirode direktna veza sa našim precima, koji su živjeli u skladu sa njom, veza sa našim korijenima koji su simbol iz prirode - navela je Panićeva.

Primjetno je da su na nekim slikama ženske oči zatvorene, a umjetnica je objasnila da je to zato što se one vode svojim osjećajima i intuicijom, koja je jača i izoštrenija kada se isključe vanjski faktori koji nas ometaju.

- Zatvaranjem očiju vraćamo se sebi. Svi smo povezani i tu vezu treba njegovati. Moje slike su tu da nas svakodnevno na to podsjete. Boje su tu da na suptilan način potcrtaju poruku koju nose likovi i koja na podsvjesnom nivou ostaje uz nas. To su nijanse zelene kao odraz prirode, nježne nijanse roze kao simbol ženske putenosti i plava kao svježina i novo rađanje - ispričala je Panićeva.

Inspiraciju za rad pronalazi u sebi, u prirodi i u drugim inspirativnim snažnim ženskim likovima kojima je okružena u svakodnevnom životu. Smatra da će se kulturno-umjetnička scena u Srpskoj vremenom razvijati, jer smo relativno mlada država.

- Imamo Akademiju umjetnosti koja doprinosi svježim umjetničkim talentima za koje se nadam, i vjerujem, da su spremni da doprinesu razvoju umjetničke scene. Prostori koji se pružaju, ne pružaju se samo umjetnicima, nego svima nama, kao trpeza ljubavi prema umjetnosti i kulturi koja nam je potrebna da nahranimo dušu - kazala je Panićeva.

Dodala je da kada svi kolektivno budemo svjesniji te činjenice i te “gladi” naših duša, tada ćemo imati i kulturno-umjetničku scenu i više prostora za izlaganje, te da do tada treba ući na sva vrata koja se otvore umjetnosti i izlagati na svim mjestima bez pretencioznih očekivanja.

- Umjetnost je dovoljno dugo bila statusni simbol, danas je tu da bude hrana za dušu i podrška u nastojanju da živimo bolji i plemenitiji život. Slikanje ispunjava svaki moj dan i rad je uvijek prisutan, bio to umni rad na idejama ili sam čin slikanja. Nadam se da ću u nekom narednom periodu biti u prilici da organizujem novu samostalnu izložbu, jer to je ono što mom radu daje smisao - obrazložila je Panićeva.

Poručila je da vjeru u svoj rad treba čuvati i braniti od svih, i vanjskih i unutrašnjih, sabotiranja, te da je najbitnije ostati svoj, a plodovi takvog rada će sigurno doći.

“Popart” market

Panićeva je istakla da je ponosna što je dio organizacijskog tima “PopArt” marketa, jer žele da publici omoguće kontakt sa autorima.

- Cilj je da napravimo most i približimo publiku i stvaraoce jedne drugima, posebno u vrijeme digitalizacije svega, pa i umjetnosti. Taj osjećaj kada svojim očima vidite i rukama dodirnete nešto što je neko stvarao ne može se porediti sa doživljajem istog proizvoda preko fotografije. Zato je “PopArt” market važan, jer imate priliku da pružite podršku najboljim kreativcima koje naš grad nudi - rekla je Panićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana