Roman za djecu "Crna ptica" osvojio njemačko priznanje

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD - Poznati roman za djecu "Crna ptica" autorke Aleksandre Jovanović, sa ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića, dobio je značajno priznanje, odnosno njemačku oznaku "The White Ravens" za 2021. godinu, saopštila je izdavačka kuća "Kreativni centar" iz Beograda.

Navedeno priznanje podrazumeva da je roman predstavljen u katalogu Međunarodne biblioteke za djecu u Minhenu u kojem se svake godine preporučuju nove najbolje knjige za djecu i mlade iz cijelog svijeta. Nakon nagrade "Politikinog Zabavnika" za 2020. i nagrade Grada Niša "Maleni cvet" za 2020. godinu, knjiga "Crna ptica" se sada uzdigla do međunarodnih okvira i poduhvata. Oznaku "White Ravens" dobijaju knjige koje zaslužuju pažnju zbog univerzalnih tema o kojima govore, svoje izuzetnosti, kao i zbog originalnog umetničkog ili književnog stila i dizajna.

Pet izdanja Kreativnog centra dobila su do sada prestižnu oznaku "White Ravens", a osim "Crne ptice", to su - knjiga "Koga se tiče kako žive priče" (2015) Dejana Aleksića, romani "Leto kada sam naučila da letim" (2016) Jasminke Petrović i "Krokodil peva" Vesne Aleksić (2018), kao i zbirka pjesama "Dar-mar" (2020) Dragane Mladenović. Knjige moraju da zadovoljavaju visoke kriterijume u vezi sa jezikom, sadržajem i umetničkim utiskom, moraju da inspirišu, provociraju i uspostavljaju nove tokove u književnosti, kako stoji u pravilima. Žiri je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je autorka Aleksandra Jovanović u svom prvom romanu za mlade veoma precizno uspela da opiše tugu 12-godišnje devojčice zbog gubitka oca, kao i njen osećaj da su je porodica i vršnjaci odbacili.

"Uspešno kombinujući realistični zaplet i elemente fantastike, autorka maestralno prikazuje proces tokom kojeg glavna junakinja uspeva da izabere pravi put i nastavi dalje", stoji u saopštenju stručnog žirija. Izdavači iz celog sveta svake godine šalju više hiljada odabranih knjiga Međunarodnoj biblioteci za decu, a ta djela ostaju trajno u Fondu biblioteke.

Stručnjaci za književnost u Minhenu svake godine biraju 200 novih knjiga iz celog svijeta koje smatraju posebno značajnim. Spisak tih djela objavljuje se u katalogu , koji je prvi put publikovan 1993. godine. Ovogodišnji katalog sadrži 200 naslova na 38 jezika i iz čak 54 zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana