Roman “Čovek u crvenom kaputu” Džulijana Barnsa objavljen na srpskom jeziku: Raskošna povijest jednog vremena

Milanka Mitrić
Roman “Čovek u crvenom kaputu” Džulijana Barnsa objavljen na srpskom jeziku: Raskošna povijest jednog vremena

BEOGRAD - Džulijan Barns je do sada napisao toliko različitih knjiga i zaista je neverovatno kada uzmete celokupan njegov opus, na kakav opseg i različitost tema nailazite.

Ovo je, na predstavljanju romana Džulijana Barnsa “Čovek u crvenom kaputu”, koji je na srpskom jeziku objavljen u izdanju “Geopoetike”, kazala Jasna Novakov Sibinović u ime izdavača. U pitanju je 24. knjiga Džulijana Barnsa.

Kako je navela, sve je počelo portretom “Doktor Pozi u svom domu” Džona Singera Sardženta iz 1881. godine, koju je autor vidio u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu. Prema njenim riječima, ova knjiga više je od portreta Samuela Žana Pozija. Ono što je Barns u svom romanu napisao, obuhvata period od 1870. do 1914. godine.

- Barnsova knjiga se proširuje u jednu znalačku, bogato ilustrovanu raspravu o tom periodu, a u njoj nalazimo određene paralele sa našim vremenom. Barns je uspeo da u knjizi koja se bavi istorijskim aspektom jednog perioda, a nadasve seksualnim aspektom jednog perioda, u izrazito nefikcionalnoj knjizi, postigne to da čitaoci prate fabulu i čekaju šta će se dogoditi na kraju. Samo vrhunski pripovedači i znalci kakav je Barns umeju da iskoriste svoje veliko znanje i bogatstvo perioda o kom pišu - rekla je ona.

“Geopoetika” je objavila i Barnsova djela kao što su “Šum vremena”, “Sto od limunovog drveta”, “Troje”, “Puls” i druge, a kako je Novakov Sibinović kazala, ovo djelo predstavlja i svojevrsnu plejadu likova jednog vremena. Tu su likovi poput Vagnera, Žorž Sand, Gija de Mopasana, Stefana Malarmea, Marsela Prusta, Sare Bernar, Oskara Vajlda i drugih.

- Tu je i još jedna Barnsu važna tema, koju srećemo i u drugim njegovim knjigama, a to je odnos prošlosti i sadašnjosti, šta je to što toliko podstiče sadašnjost i utiče na prošlost, zašto sadašnjost smatra sebe nadmoćnom u odnosu na prošlost, koji nam autoritet daje pravo da sudimo? Koliko god velika naša opsesija prošlošću bila, ona ostaje nema, tako da je naša odgovornost velika - istakla je ona.

Barns je rekao da je djelo pisao tokom perioda izlaska Velike Britanije iz Evropske unije i predstavlja neku vrstu lične pobune protiv “bregzita”.

- Džulijan Barns je pisac koji ume da napiše roman čak i onda kada ne piše roman. “Čovek u crvenom kaputu” odličan je primer takve pripovedačke alhemije: to je priča sazdana najvećim delom od realnih, istorijski proverljivih činjenica, koje bi pod perom manje veštog pisca lako mogle bespovratno da zalutaju u dosadu. Barns, međutim, pretvara te činjenice u nešto što je ne samo mnogo zanimljivije već i znatno verodostojnije od istorije: u raskošnu povest - objasnio je Zoran Paunović, koji je preveo pomenuto djelo.

Čitaoci u knjizi mogu da pronađu, kako autorova razmišljanja o umjetnosti, tako i razmišljanja njegovih likova o umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana