Risto Lazarov dobitnik nagrade "Kočićevo pero" za knjigu "Ceđena"

Srna
Risto Lazarov dobitnik nagrade "Kočićevo pero" za knjigu "Ceđena"

Književna nagrada “Kočićevo pero”, koja se dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli, pripala je makedonskom književniku Risti Lazarovu za knjigu “Ceđena”, saopšteno je iz Zadužbine “Petar Kočić” Banjaluka-Beograd.

Žiri, koji čine književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković, ovu odluku je donio jednoglasno.

Lazarovu je pripala i prestižna nagrada “Kočićeva knjiga” za cjelokupno književno stvaralaštvo. Vukolić, koji je predsjednik žirija i direktor Zadužbine, rekao je da je knjiga pjesama “Ceđena” tematski i problemski raznovrsna, stilski i jezički uravnotežena, poetički i filozofski utemeljena.

“Ono što u pjesmama Lazarova posebno imponuje jeste teza da su riječi svjetlosnog porijekla, te tako njihov smisao nije u tome da znače, već da svijetle”, rekao je Vukolić.

On ističe da Lazarov danas predstavlja jedno od najznačajnih imena ovog književnog prostora.

“Mislim da nema više nikakve sumnje da je on svojim cjelokupnim, višedecnijskim književnim radom, na najljepši način obilježio protekli period u našoj književnosti. Jednostavno rečeno Risto Lazarov je stvorio raskošno književno djelo, po čemu je prepoznatljiv i znan”, naveo je Vukolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana