Regionalni festival “Imperativ” od 27. do 31. maja u Banjaluci: Susret muzike i književnosti

Ilijana Božić
Regionalni festival “Imperativ” od 27. do 31. maja u Banjaluci: Susret muzike i književnosti

BANjALUKA - Regionalni festival književnosti “Imperativ”, peti po redu, na kojem će se predstaviti umjetnici iz cijelog regiona, biće održan od 27. do 31. maja u Banskom dvoru u Banjaluci.

Tokom pet dana Banjaluka će biti književni centar u kojem će se okupiti više od 30 značajnih domaćih i regionalnih pisaca. Njihov rad biće predstavljen kroz pet programskih sadržaja.

Manifestacija će početi programom “Note i slova” 27. maja u 20 časova u koncertnoj dvorani Banskog dvora, kada će se publici predstaviti muzičar, pjesnik i slikar Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka. On je 2017. godine dobio nagradu “Strune od svetla” koja se dodjeljuje za poseban doprinos afirmaciji pjesničke riječi u rok i bluz muzici, a istog dana kada je Nobelov komitet objavio da je Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost, “Lom” je objavio zbirku pjesama i crteže Kralja Čačka u zbirci “Na margini”.

Iz Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” su istakli da je osnovna tema ovogodišnjeg festivala uticaj pop/rok kulture na savremenu književnost.

- Bob Dilan, dobitnik Nobelove nagrade za književnost u 2016. godini, podijelio je književnu javnost. Oprečni stavovi o tome da li je Dilanova poezija književnost ili nije i danas su tema svjetske književne kritike - objasnili su organizatori.

Dodali su da će uporedo sa početkom festivala u koncertnoj dvorani biti otvoren i sajam knjiga. Sajamski dio biće otvoren svakog festivalskog dana u periodu od 10 do 20 časova, a posjetioci će biti u prilici da pogledaju štandove izdavača “Booka”, “Lom”, “Kontrast”, “Enklava”, “Štrik”, “Arete”, antikvarijat “Ramajana”, “9. dimenzija”, “Art scena”, Udruženje književnika RS, te “Imprimatur” i “Pčelica” koji su pripremili povoljne sajamske cijene.

- Trudili smo se da kroz nekoliko programskih sadržaja predstavimo autore koji su u prethodnoj godini svojim književnim radom privukli pažnju čitalačke publike, ali i književne kritike na regionalnoj sceni. Fokus “Imperativa” je predstavljanje kvalitetne domaće književnosti - istakli su organizatori i naglasili da je misija festivala stvaranje platforme koja okuplja i stavlja u dijalog značajne pisce regionalne i domaće književne scene, publiku, književne kritičare i izdavače.

U programu “Razgovor sa piscem” učestvovaće Milena Marković, Magdalena Blažević, Zoran Ferić i Milica Vučković. Sa ovim piscima će razgovarati Zvonko Karanović, Drago Glamuzina i Marija Pejić.

Ono što publika željno iščekuje je program “Poeziju će svi čitati” u kojem će nastupiti banjalučki pjesnici Tanja Stupar Trifunović, Stefan Višekruna, Maja Mihajlović i Stevo Grabovac koji će biti domaćini pjesnicima Katji Gorečan, Đorđu Krajišniku, Vanji Šunjić, Armanu Fatiću, Nikoli Leri i Mariji Dragnić.

- U programu “Note i slova” uz Kralja Čačka razgovaraćemo sa piscima Zoranom Žmirićem, Selvedinom Avdićem i Srđanom Tešinom, koji će čitati odlomke iz svojih romana, ali i puštati muziku koju slušaju, koja se spominje u njihovim romanima i koja ih inspiriše. O Dilanu će govoriti Vladimir Skočajić Skoča i Nebojša Ristić, a publika će u “Art bioskopu” moći da pogleda film o Dilanu “No direction home” - poručili su organizatori.

Ove godine biće održan i panel sa piscima na temu “Uticaj pop/rok kulture na savremenu književnost - Bob Dilan”. Takođe, u saradnji sa “Imprimaturom” biće predstavljeni autori ove izdavačke kuće, i to Vasilije Glomazić, Feđa Gudić, Goran Dakić i Berislav Blagojević.

I ove godine u kafiću “Joko” biće organizovan program “Kafa sa piscem”, gdje će posjetioci u opuštenoj atmosferi razgovarati sa Markom Tomašem i Zvonkom Karanovićem.

Manifestacija će biti održana u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, a u saradnji sa Banskim dvorom Kulturnim centrom.

Besplatne pozivnice za sve događaje mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora svakim radnim danom od 12 do 17 časova.

Program za djecu i mlade

Posebna pažnja na “Imperativu” posvećena je organizaciji programa za djecu i mlade “Bajkovnica” i “Lektira u podne”.

- Tajnu pisanja bajki sa polaznicima će podijeliti književnica Aleksandra Čvorović. Djeca uz pomoć mentora pišu bajke, razvijaju talenat, a kroz kreativno izražavanje iskazuju svoj odnos prema dobru i zlu, pravdi, ljubavi i drugim životnim i moralnim načelima, učeći pri tome od mentora o strukturi, redoslijedu nizanja funkcija u bajci, građenju i osobinama likova - istakli su organizatori.

O značaju lektire i čitanja sa mališanima će razgovarati književnik Berislav Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana