Raj za ljubitelje stripa na tvrđavi Kastel

Milanka Mitrić
Raj za ljubitelje stripa na tvrđavi Kastel

Banjaluka – Drugi po redu Međunarodni salon stripa "Deveta dimenzija" biće održan ove sedmice u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, a organizatori su i za ovu godinu najavili bogat program i sadržaje za sve ljubitelje stripa.

Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija" je organizator salona, koji će svoja vrata posjetiocima otvoriti u petak.

Specijalni gosti ovogodišnje manifestacije biće svjetski poznati i priznati autori: Fabio Ćeloni, Marika Daloko, Aleksa Gajić, Nenad Cvitičanin, Igor Marković, Zoran Stefanović, Darko Kreč,  Lazo Sredanović, Senad Mavrić, Milan Mladić, Zdravko Knežević, Srđan Salat, Predrag Ikonić, Srđan Vranješ, Borislav Maljnović, Jovan Bratić, Goran Lojpur i Aleksandar Petrić.

Svakako jedan od interesantnijih gostiju salona je Fabio Ćeloni, autor koji je 1990. godine ostvario prvi kontakt sa "Diznijem" i radio na pričama o Mikiju Mausu, a 2000. godine započeo saradnju sa izdavačkom kućom "Boneli", kao crtač popularnog serijala "Dilan Dog". 

Među sadržajima koje će posjetioci imati priliku da iskuse su postavka 14 retrospektivnih izložbi, sa skoro 1000 stranica stripa te promocije nekoliko strip izdanja.

- Ono što posebno izdvajamo su strip radionice i strip škola koje će trajati tokom cijelog trajanja salona. Namjera je da okupimo sve više polaznika, od 7 do 77 godina. Radionice i materijal su besplatni. Značaj jedne ovakve manifestacije za Banjaluku, ali i RS, ogleda se i u vrhunskim autorima koji će biti gosti Salona. Zahvaljujući pomoći italijanske ambasade u BiH i ambasadoru Nikoli Minasiju na salonu ćemo ugostiti dva italijanska autora.  Tu su naravno i gosti iz našeg okruženja iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine uz desetak imena nas domaćina iz RS - rekao je za "Glas Srpske" predsjednik Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija" Zoran Pejić.

Jedna od izložbi ove godine je i izložba kaiševa stripa "David Štrbac" pokojnog Mire Mlađenovića, doajena stripa u Srpskoj.

- Strip junak Dikan autora Laze Sredanovića proslavlja 50 godina postojanja, Aleksa Gajić ima dvije izložbe od kojih će "Čudnovati stripovi Alekse Gajića" vjerovatno izazvati najveće interesovanje, Nenad Cvitičanin ima svoju prvu izložbenu postavku, strip izdavač "System comics" predstavljen je sa dvije izložbe "Torpedo 1936: Rođaci" i "Linije fronta" (stripovi na temu 1. svjetskog rata). Kako izgledaju table Dilan Doga ili Bred Barona moći ćete vidjeti na izložbi Fabija Ćelonija, profesionalca od glave do pete.  Tu su još izložbe Darka Kreča, Senada Mavrića, strip škole Kunova i stripa "Treći argument". Na kraju bih skrenuo pažnju na jako zanimljivu izložbu "Life in sketch" italijanske umjetnice Marike Daloko  - dodao je Pejić.

Kako je objasnio Pejić, organizacija jednog ovakvog događaja je poduhvat, jer je važno nadmašiti prethodnu smotru.

- Trudili smo se da ovaj put ponudimo više sadržaja i gostiju, a samim tim smo pojačali i kvalitet izložbenih postavki. Rad na organizaciji novog salona počinje odmah kada se prethodni završi. To u početku bude idejno, pa onda tokom godine organizujemo izložbe, promocije i strip radionice na kojima stičemo potrebno iskustvo. Imamo uigranu ekipu gdje svako zna šta treba da radi  - rekao je Pejić te dodao da će svi posjetioci moći da vide nova izdanja "Devete dimenzije" te da prisustvuju predstavljanju novog broja strip magazina "Parabellum" te drugog dijela manga stripa Srđana Vranješa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana