Radonjić: Osnivanje pozorišta u Bijeljini  herojski podvig

Srna
Foto: Image by Andreas Glöckner from Pixabay

BIJELjINA - Direktor pozorišnog festivala "Sterijino pozorje" u Novom Sadu Miroslav Miki Radonjić smatra da je osnivanje Gradskog pozorišta "Semberija" - herojski podvig.

"Sterijino pozorje" nedavno je obilježilo 65 godina postojanja, a u međuvremenu je izraslo u jednu od najznačajnijih teatarskih institucija u nekadašnjoj Jugoslaviji i Srbiji.

Radonjić podsjeća za Srnu da je "Sterijino pozorje" osnovano 1956. godine povodom dva jubileja - 150 godina od rođenja i vijeka od smrti rodonačelnika srpske komediografije Jovana Sterije Popovića.

"Raspadom SFRJ 1992. godine bio je doveden u pitanje opstanak Pozorja, ali je, zahvaljujući mudrosti i vizionarstvu tadašnjih dramskih i pozorišnih umetnika, ipak sačuvano", ističe on. Radonjić napominje da je "Sterijino pozorje" i dalje najcjenjeniji festival u regionu, a sa svojim brojnim drugim aktivnostima ostalo je jedna od važnih institucija kulture na ovim prostorima.

"Bogata međunarodna saradnja i internacionalni programi pozicionirali su našu kuću i u širim evropskim okvirima. Kada je riječ o srpskom pozorištu u celini i domaćoj dramskoj književnosti, posmatrano u evropskom kontekstu, može se bez ikakve sumnje zaključiti da su relevantni i zapaženi, a da je bitnu ulogu u tome imalo i Pozorje", ističe direktor "Sterijinog pozorja".

On ocjenjuje da je pozorišna umjetnost jedna od esencijalnih tekovina ljudske civilizacije.

"Za pozorište se često kaže da je najkompleksnija tvorevina jer u sebi spaja najrazličitije forme i oblike umetničkog izražavanja. Često je ono bivalo svojevrsna savest društva, kritikujući patološke pojave vremena i prostora u kojem egzistira. Stoga je njegova društvena uloga neupitna", napominje Radonjić.

Pandemija virusa korona poremetila je savremeno društvo do te mjere da su svi postali svjesni koliko je svijet krhka tvorevina, navodi Radonjić i ukazuje na činjenicu da to nije zaobišlo ni pozorišnu umjetnost, koja ne postoji bez neposredne interakcije između glumca na sceni i gledaoca u publici.

"Onlajn format samo je svedočanstvo o tome da neke predstave postoje i čekaju trenutak ponovnog susreta sa gledaocima. Ali, to više nije pozorište i nikada neće ni biti. Zato je važno da, uprkos svemu, teatar živi u svom izvornom obliku", ističe Radonjić za Srnu.

Direktor "Sterijinog pozorja" smatra da je osnivanje pozorišta u Bijeljini - Gradskog pozorišta "Semberija" - herojski podvig, pogotovo jer je riječ o relativno maloj sredini.

"Kultura i umetnost su temelji na kojima počivaju društva i ljudske zajednice i bez njih čovek nije istinsko ljudsko biće niti je život potpun", smatra on.

Miroslav Miki Radonjić vjeruje da će Gradsko pozorište "Semberija" uskoro izrasti u važnu instituciju kulture u cijeloj regiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana