Putovanje u srce i dušu Italije uz izložbu “(Ne)vidljive priče”

Milanka Mitrić
Putovanje u srce i dušu Italije uz izložbu “(Ne)vidljive priče”

Banjaluka - Izložba “Italija. (Ne)vidljive priče” pripovijeda o skrivenim pričama i bilješkama i predstavlja nezapisana sjećanja koja nematerijalnu baštinu tumače kao put do kulture, korpus znanja i vještina.

Tumače je i kao izražajnu raznolikost koja na pojedinačnom, regionalnom, ali i nacionalnom nivou sačinjava svojevrstan mozaik onoga što mi doživljavamo italijanskim.

Naznačeno je ovo o izložbi “Italija. (Ne)vidljive priče”, koja će biti otvorena večeras u 20 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Kustosi postavke su Mikol di Verolija i Dominik Lore, a u okviru izložbe biće predstavljeni radovi 15 savremenih italijanskih umjetnika, koji će u četiri cjeline, svako na svoj način, prikazati dio nematerijalne kulturne baštine Italije.

- Izložba je zamišljena kao multisenzorno putovanje u srce i dušu Italije i bogatstvo nematerijalnog kulturnog nasljeđa ove zemlje i srž onoga što nazivamo italijanstvo - naveli su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Ovaj izložbeni projekat, kojim će biti prikazan dio duha Italije, nastao je u saradnji sa italijanskom ambasadom u BiH, te u organizaciji Glokal projekta, Centralnog instituta za demoetnoantropologiju i Muzeja civilizacije u Rimu. Predstavljanje izložbe u vezi je sa Danom evropskog kulturnog nasljeđa, kojim se promovišu institucije kulture širom Evrope, a u okviru kojeg Republika Srpska učestvuje jedanaesti put.

Projekat se razvija kroz višezvučne vizuelne i audio-efekte s ciljem navođenja posmatrača da se u potpunosti preda posmatranju izložbe. Učesnici projekta su: Tommaso Cascella, Gaia Scaramella, Flavio Favelli, Dario Ghibaudo, Silvia Giambrone, Maria Lai, Francesco Lauretta, Davide Monaldi, Luana Perilli, Rodždž in the bodž, Marinella Senatore, Angelo Marinelli, Giuseppe Stampone, Sergio Tumminello, Zaelia i Bishop.

Svi navedeni umjetnici, kako su iz Muzeja savremene umjetnosti RS dodali, pratili su “Konvenciju o zaštiti nematerijalne kulturne baštine”, kojom se predviđaju i prikazuju postupci zaštite i promocije nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Navedeno nije ograničeno samo na spomenike, nego i na tradiciju i izraze naslijeđene od predaka. To uključuje zanate, rituale, prakse i svečane događaje.

- Njima je u takvom kontekstu prirode i raznolikosti nematerijalne baštine Italije ona poslužila kao izvor kreativnog istraživanja i kao osnov ove izložbe - dodali su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Izložba će za sve posjetioce biti dostupna do 18. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana