Prva nagrada Jeleni Đurđević fotoreporterki “Glasa Srpske” i “Nezavisnih novina”

Danko Kuzmanović
Prva nagrada Jeleni Đurđević fotoreporterki “Glasa Srpske” i “Nezavisnih novina”

Banjaluka - Klupska izložba Univerzitetskog foto-kino kluba iz Banjaluke je praktično godišnji presjek stvaralaštva svih članova u toku jedne kalendarske godine. Ove godine posebno se možemo pohvaliti izuzetnim kvalitetom radova i velikim brojem autora.

Kazao je ovo član žirija izložbe Dragan Prole na otvaranju 23. Klupske izložba Univerzitetskog foto-kino kluba iz Banjaluke.

- U regionu, a i šire, najbrojniji smo, a možda i najkvalitetniji klub. Po svim rangiranjima, naš klub je ubjedljivo najuspješniji u regionu, a u dobrom dijelu Evrope smatraju da smo i najnagrađivaniji klub i da imamo najnagrađivanije autore u klubu - rekao je Prole.

Na izložbi je prikazano 118 fotografija 27 autora, a najboljima su dodijeljene i nagrade, i to jedna prva nagrada, dvije druge i tri treće, kao i pet pohvala. Postavka će biti dostupna publici 10 dana.

Prvu nagradu na ovogodišnjoj 23. Klupskoj izložbi UFKKBL osvojila je dugogodišnja fotoreporterka “Glasa Srpske” i “Nezavisnih novina” Jelena Đurđević, drugo mjesto dijele Milena Erceg i Predrag Božić, dok treće mjesto dijele tri autora - Vladimir Tadić, Nemanja Bjelogrlić i Mladen Anić. 

Šta je presudilo da baš ove fotografije budu nagrađene, objasnio je Dragan Prole.

- Šarolik je interes fotografa za žanrove u fotografiji, tako da na ovoj izložbi imamo od portreta, aktova, pejzaža, arhitekture pa sve do konceptualne fotografije, tako da smo imali poprilično težak zadatak da ove godine napravimo izbor najboljih. Kada napravite užu selekciju, onda gledate sljedeće parametre - da li je bilo jednostavno snimiti tu fotografiju, koliko se autor unio u tu fotografiju, kakvu poruku nosi fotografija, vizuelni doživljaj posmatrača, kada sve odvažete jednostavno najbolje fotografije same isplivaju na površinu i onda im date samo rang i nagradu - objasnio je Prole.

On je objasnio da je Đurđevićeva na fotografiji “Dajak”, dakle, samo tim jednim snimkom, dočarala kompletan ugođaj tog čina, i snagu i dinamiku i brzinu koju dajak inače nema i pokazala suštinu i svu ljepotu dajaka i čovjeka koji upravlja njim.

Autorka Jelena Đurđević kazala je da je ova izložba veoma značajna za grad, a da se nagradi iskreno obradovala.

- Ova nagrada, kao i sve ostale, jako mi je draga, radujem im se i one su pohvala za rad na koji sam ponosna, posebno na fotografije koje su nastale u prethodne dvije-tri godine. Ovo je klupska izložba s izloženim radovima 27 autora UFKKBL, koji je najuspješniji i najorganizovaniji klub u BiH. Čestitam i svim članovima kluba. Velika je ovo priča za nas i naš grad, fotografiju i kulturu - navela je Đurđevićeva.

Đurđevićeva je ispričala kako je nastala pobjednička fotografija i šta fotografija inače znači njoj.

- Fotografija “Dajak” je nastala 2018. godine na “Dajak 4kross” trkama. Drago mi je što je u domenu sportske fotografije gdje do izražaja dolaze akcija, energija i snaga. Fotografija je za mene kreativni izražaj autora u koji su utkane emocije, trenutak vremena, boje i njegov lični doživljaj i viđenje osobe ili predmeta koji fotografiše. Fotografija je danas broj jedan u svim segmentima života, bitna nam je brzina prenosa informacija, a budući da “slika” govori više od hiljadu riječi, onda je sve jasno - ispričala je Đurđevićeva.

Kreativnost

 

Kreativnost autora, kao i tehničko umijeće, i dalje je najvažniji element dobre fotografije.

- Nove tehnologije donose i više mogućnosti, ali u osnovi kreativnost autora, svjetlo, tehnička ispravnost fotografije i likovni elementi su nešto što prolazi veoma visoke kriterijume u kreativnoj fotografiji od samog nastanka pa sve do danas - dodala je Đurđevićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana