Prva dodjela "Dobričinog prstena"

Srna
Foto: wikipedia

BIJELjINA - Čuvenom srpskom glumcu Dobrici Milutinoviću (1880-1956) dodijeljen je "Zlatni prsten" Udruženja glumaca Kraljevine Jugoslavije 16. oktobra 1937. godine.

Milutinovoć važi za najvećeg srpskog romantičarskog pozorišnog glumca, izuzetnog glasa i rijetkog temperamenta.

Kao prvak Drame nacionalnog teatra više od pola vijeka sa ogromnim uspjehom igrao je niz uloga iz klasičnog pozorišnog repertoara i najznačajnije likove iz nacionalnog repertoara.

U Beograd je došao 1898. godine na poziv upravnika Narodnog pozorišta Branislava Nušića.

Zahvaljujući rijetkom umjetničkom temperamentu, svom izgledu i glasu, igrao je herojske i romantične uloge u pozorištu, koje su mu donijele veliko poštovanje i popularnost.

Glumio je Romea, Don Karlosa, Otela, Urijela, Hajduk Veljka, Maksima Crnojevića, Cara Dušana...

Kao znak izuzetnog priznanja povodom 40. godišnjice umjetničkog rada, Udruženje glumaca dodijelilo mu je "Zlatni prsten" na proslavi u Narodnom pozorištu u Beogradu, nakon predstave "Mletački trgovac" u kojoj je Dobrica tumačio lik Šajloka.

Poslije pozdravnog govora upravnika Brane Vojinovića, koji mu je tom prilikom predao i Orden Svetog Save, trebalo je da predsjednik Udruženja glumaca Boža Nikolić, prvak Drame uruči i "Prsten".

Međutim, izrada "Prstena" je zakasnila, jer reljefi iz Italije nisu stigli na vrijeme, pa je uručenje obavljeno nešto kasnije.

Prsten je izradio beogradski kraljevski juvelir Milan T. Stefanović. Bio je težak 44 grama, od osamnaestokaratnog zlata, na prednjoj strani imao je reljef Dobrice Milutinovića, a sa bočnih su bili reljefi glumca u ulogama koje su ga proslavile - Šajloka u Šekspirovom "Mletačkom trgovcu" i Orlića u istoimenom Rostanovom djelu.

Izgubljen, a zatim pod misterioznim okolnostima pronađen, original "Dobričinog prstena" čuva se u trezoru Muzeja pozorišne umjetnosti u Beogradu.

Od 1980. godine "Dobričin prsten" u Srbiji se dodjeljuje kao najveće priznanje glumcu za životno djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana