Proslava različitosti i bogatstva pisama

I. B.
Proslava različitosti i bogatstva pisama

BANjALUKA - Evropski dan jezika interesantnim i edukativnim programom obilježen je 13. put u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Bibliotekari su se potrudili da posjetioce najjednostavnijim predmetima i kroz svakodnevne situacije upoznaju sa različitostima i bogatstvom evropskih jezika.

Bibliotekar i stručni saradnik za srpski jezik i književnost Aleksandra Stošić istakla je da su poštujući sve epidemiološke mjere organizovali literarni i likovni konkurs za učenike osnovnih škola, igru memorije za posjetioce biblioteke, igru “učimo riječi” na Informativno-pozajmnom odjeljenju, te sajam jezika i radionicu za profesore.

- Ove godine je prvi put radionica za profesore, koju organizujemo u saradnji sa školama jezika, bila virtuelna. Bili smo prinuđeni da odustanemo od radionica za osnovce i srednjoškolce, za razliku od prošle godine kada smo održali 17 radionica - ispričala je Stošićeva.

Objasnila je da je radionica za profesore održana u virtuelnoj učionici te da je tema bila organizovanje i održavanje nastave na daljinu.

- Epidemija virusa korona je primorala nastavnike da nastavni proces prebace na daljinu pa smo im željeli olakšati pripremu i realizaciju. Predavači su prikazali prednosti ovakvog vida nastave, te upoznali profesore jezika o mogućnostima korišćenja i drugih formi rada osim frontalne nastave - navela je Stošićeva.

Dodala je da je održan mali sajam jezika na kojem su svoj rad i program predstavile škole jezika.

- Ove godine smo bili ograničeni brojem izlagača, pa mjesto na sajmu nismo mogli ponuditi Savezu nacionalnih manjina čiji su članovi na sajmovima održanim do sada kroz običaje i jezik predstavljali svoje matične zemlje - rekla je Stošićeva.

Istog dana održana je igra memorije, a širom biblioteke ispisane su riječi na svim evropskim jezicima, te uručene nagrade za literarne radove.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana