Promovisana zbirka pjesama “Kosovski krici”, autora Nataše Stanić

Srna
Promovisana zbirka pjesama “Kosovski krici”, autora Nataše Stanić

ZVORNIK - U zvorničkom Domu omladine večeras je promovisana zbirka pjesama “Kosovski krici”, autora Nataše Stanić iz Trebinja koja je rekla da su je sva osjećanja vjekovnog bola u vezi sa Kosovom i Metohijom motivisala da napiše ovu knjigu.

“Kosmet je za srpski narod vjekovna rana, koja se sve više otvara, nikada ne zacjeljuje i svakim danom postaje aktuelnija, koja zbog stradanja i rušenja crkava, manastira i svetinja, koja traju godinama i vijekovima, i dalje razara srpsku dušu”, rekla je Stanićeva.

Ističući da u srcu srpskog naroda postoji osjećaj šta Kosovo i Metohija znači u kolektivnoj svijesti, Stanićeva je naglasila da je Kosmet srpski Jerusalim, molitva, identitet i trajanje.

“Poruke koje izranjaju iz svakog stiha obavezuju nas da se molimo Gospodu, da imamo snage da istrajemo i budemo jači, da nikada ne odustanemo i da nikada ne damo ono što je naše”, rekla je Stanićeva i dodala da nikada nije izgubljeno ono što se čini da jeste, ukoliko je narod složan.

Recenzent Aćim Todorović rekao je da je knjiga stihova “Kosovski krici” riznica bezvremenosti i po svojoj formi, i po sadržaju.

Todorović je naveo da je jasan bol i žuč koji je pjesnikinja orječila, što je iskušenje i svojevrsna “alka” svakom srpskom pjesniku da svojim stvaralaštvom doprinese jačini neraskidivog lanca u očuvanju Kosova i Metohije.

On je naglasio da je Stanićeva, svojom melodičnošću i ritmom, izdanak prepoznatljivog srpskog epa, na kojem su nastale sve rodoljubive pjesme perom srpskih pjesama.

Direktor izdavačke kuće “AsOglas”, koja je objavila ovu knjigu, Dejan Spasojević rekao je da zbirka pjesama “Kosovski krici” predstavlja vapaj Stanićeve za očuvanje najsvetije srpske zemlje i vjere pravoslavne, što potvrđuju i stihovi u knjizi.

Spasojević je podsjetio da je ova knjiga osvojila prvu nagradu na konkursu za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama na četvrtim “Drinskim književnim susretima” koji su održani u Zvorniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana