Promovisana multimedijalna knjiga "Progovori da vidim ko si"

Srna
Foto: Srna

DOBOJ - U Doboju je promovisana multimedijalna knjiga “Progovori da vidim ko si”, Slobodana Roksandića, čije su objavljivanje podržala ministarstva prosvjete Srbije i Republike Srpske, a u Srbiji je akreditovana i kao dodatno nastavno sredstvo za predmet Srpski jezik i književnost za osnovne i srednje škole.

 Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović rekao je novinarima da će knjiga biti korištena kao dodatno sredstvo u nastavi srpskog jezika i da je pogodna za učeničku dob od trećeg razreda osnovne škole, pa zaključno sa četvrtim razredom srednje škole.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Dejan Kerleta je rekao da je knjiga premijerno predstavljena u Doboju i da od danas kreće njena distribucija u svih 20 knjižara Zavoda širom Republike Srpske.

Komunikolog Slobodan Roksandić rekao je da se prezentovanje, javni nastup i usmeni izraz kulture govora uče u osnovnoj školi, te upozorio da mladi danas nisu svjesni značaja rada na usmenom izrazu.

On je ukazao na potrebu da se definiše ko oblikuje naše govorne navike i istakao značaj koji treba da imaju roditelji, prosvjetni radnici i mediji.

Roksandić je pojasnio da kultura govora, između ostalog, podrazumijeva razgovjetnost, dinamiku, izražajnost, bijeg od monotonije, eliminaciju poštapalica, tuđica i skraćenica, očuvanje i njegovanje srpskog jezika, ali i neverbalnu komunikaciju.

Osnivač Udruženja “Izražajnost” iz Beograda glumac Milan Bosiljčić izrazio je žaljenje što se vještine lijepog govora temeljno izučavaju samo na akademijama umjetnosti, dok drugdje veoma površno.

“Prosvetni radnici spadaju u kategoriju vokalnih profesionalaca, isto kao voditelji i spikeri, jer glas i govor se koristi kao osnovno sredstvo za rad, a, nažalost, ne neguju svoj glas”, naveo je Bosiljčić.

On je rekao da su sproveli anketu na uzorku od više od 8.500 prosvjetnih radnika iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske od kojih je 97 odsto istaklo da je kultura govora važna u obrazovnom sistemu, ali da joj se pridaje vrlo malo pažnje.

Knjiga je predstavljena u Centru za kulturu i obrazovanje Doboj, u organizaciji Ekonomske škole Doboj i u saradnji sa Gradskom upravom, Udruženjem “Izražajnost” i Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Direktor Centra za kulturu i obrazovanje Doboj Vukosava Sofrenić podsjetila je da je ova knjiga predstavljena u okviru Karavana kulture govora koji je u Doboju održan krajem septembra prošle godine.

Knjiga “Progovori da vidim ko si” sadrži više od 20 audio i video-lekcija, a pomoću kju-ar kodova čitaoci pokreću jedinstvenu onlajn platformu na kojoj se nalaze vježbe i tekstovi koji prate lekcije.

Čitalac može da testira usmeno izražavanje tako što će snimiti svoju audio vježbu, poslati je imejlom i dobiti od autora jasne smjernice za dalje usavršavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana